ERDON Országos hírek

2014.08.27. 19:24

Banki tiltakozás az illetékfeltüntetés miatt

A bankok nehezményezik, hogy rövid időt javasolt a fogyasztóvédelem azon rendelet-tervezet közvitájára, ami szerint ATM-használatkor készpénzfelvételnél fel kell tüntetni az illetéket.

A bankok nehezményezik, hogy rövid időt javasolt a fogyasztóvédelem azon rendelet-tervezet közvitájára, ami szerint ATM-használatkor készpénzfelvételnél fel kell tüntetni az illetéket.

A Romániai Bankok Tanácsa nehezményezi, hogy ennek közlése előtt nem kérte ki a véleményét, illetve viszonylag rövid időt (szeptember 1-11.) javasolt az Országos Fogyasztóvédelmi Hivatal (ANPC) azon közvitára, mely arra a rendelet-tervezetre vonatkozik, miszerint a bankautomaták használatakor készpénzfelvételnél és egyéb műveletek végzésénél fel kellene tüntetni a banki illetéket abszolút értékben. Ezzel kapcsolatos álláspontjában hangsúlyozza: támogatják a kezdeményezést, de csak azzal a feltétellel, hogy hasonló intézkedések konstruktív módon legyenek bevezetve, és ne okozzanak zavart a piacon, valamint a banki szektor képviselőinek a tanácsát is kérjék ki, úgy a műszaki kérdéseket, mint a végrehajtási technikákat illetően.

Konkrét információ

A rendelet-tervezet szerint a bankautomaták képernyőjén fel kell tüntetni valamennyi olyan információt, mely a tranzakció költségeivel kapcsolatos, az ügyfél által végrehajtott műveletek sorrendjében, akinek így lehetősége nyílik majd arra, hogy megszakítsa ezt, legyen szó készpénzfelvételről, számlatranszferről, számlakifizetésről vagy egyéb kért szolgáltatásról. Ez az információ ugyanakkor könnyen látható és kiolvasható kell legyen, és a pontos összeget kell ábrázolja, nem a százalékos értéket.

Ugyanakkor ha egy kártya beszorul a bankautomatába, az a hitelintézet, mely üzemelteti az illető ATM-et, köteles lesz tájékoztatni a képernyőn az ügyfelet arról, hogy milyen időn belül kaphatja vissza kártyáját, illetve közölnie kell egy telefonszámot és órarendet is, melyen, illetve mely időközönként elérhető.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!