ERDON Országos hírek

2014.07.11. 11:35

Muránói üveg, szilágysági szilvapálinka

Transsylvania Semper, azaz Erdély mindörökké nevet viselő kezdeményezésről tartott előadást Bodor László, az RMDSZ főtitkár-helyettese július 10-én, a 11. EU Tábor második napján, Marosfőn. A délutáni előadáson az erdélyi értékekről és azok egységes marketing-stratégiában történő értékesítési lehetőségéről esett szó.

Transsylvania Semper, azaz Erdély mindörökké nevet viselő kezdeményezésről tartott előadást Bodor László, az RMDSZ főtitkár-helyettese július 10-én, a 11. EU Tábor második napján, Marosfőn. A délutáni előadáson az erdélyi értékekről és azok egységes marketing-stratégiában történő értékesítési lehetőségéről esett szó.

„A Transsylvania Semper gyakorlatilag az 1992 óta működő Európai Uniós eredetvédelmi programok sorába illeszkedik. Kidolgozás alatt álló projektünkkel szeretnénk létrehozni a helyi értékek tárát, legyen szó termékekről, szolgáltatásokról, kulturális, épített avagy természeti örökségről”- emelte ki Bodor. A Hungarikum jelzés mintájára létrehozni kívánt védjegy értéket képvisel, ezen felül azonban fontos piaci megkülönböztető erőként is működhet: „a Transsylvania Semper hozzáadott értéket képvisel, amely által mindezen örökség láthatóvá válhat, és egységesen jelenhet meg kampányokban, kiállításokon, vásárokon”.

„Célunk felkutatni a regionális jellegzetességeket, rendszerezni azokat a hatékony népszerűsítés céljából, hiszen a Transsylvania Semperek egy majdani Erdély-imázs alapvető elemeként működhetnek” – tette hozzá az RMDSZ főtitkár-helyettese.

Az erdélyi magyar értéktárba való bekerülésről egy országos bizottság dönt a helyi felterjesztések alapján: „ebben az alulról építkező rendszerben az a jó, hogy mi határozzuk meg saját magunknak, hogy melyek a legfontosabb értékeink. A Transsylvania Semper program tulajdonképpen az örökségvédelem és a márka menedzsment összehangolását jelenti”- összegezte Bodor László.

Az előadást Demyen István MIÉRT elnökségi tag, a Szilágy Megyei Ifjúsági Egyeztető Tanács elnöke moderálta.

Fiatalok, siker, politika

„Sikeres minden fiatal, aki szereti, amit csinál” – hangsúlyozta Antal Lóránt az EU Tábor második napján, július 10-én Marosfőn. Az UIET elnök által vezetett beszélgetésen olyan fiatalok voltak jelen, akik már megmutatkoztak a 2014-es európai parlamenti választásokat megelőző kampányban: László Szabolcs, a székelyudvarhelyi Helyi Rendőrség vezetője, Vadász Zoltán, a székelyudvarhelyi Minic Studio kreatív PR-osa, valamint a Facetoday zenekar tagjai: Lukácsi Előd, Butu Arnold, László Péter és Siklódi Bátor.

„Az itthonmaradás nem csak egy utópisztikus gondolat”– jelentette ki Antal Lóránt. „Ha valaki a kikövezett utat optimizmussal teszi meg, sikeres lesz”– egészítette ki az elhangzottakat László Szabolcs rendőrségi vezető, majd hozzátette: „külön kell választani a sikerességet és a pénzkeresést”. Véleménye szerint el lehet menni külföldre, de haza kell jönni, és itthon kell sikeressé válni.

Vadász Zoltán kreatív PR-os feldobta azt a kérdést: „Vajon helyes út-e a külföldre menekülés?” Siklódi Bátor, a Facetoday együttes tagja szerint nem, az itthonmaradás oldalára kell billennie a mérlegnek, és a fiataloknak a szülőföldükön kell helytállni.

A beszélgetés során felmerült az is, mennyire érdemes vagy szükséges a fiatalokat bevonni a politikába. Antal Lóránt zárásként kiemelte, fontos az ifjúság és a politika közötti szakadék megszüntetése, ugyanakkor szem előtt kell tartani, hogy „a politikai út nem jelent mást, mint az életterünket befolyásoló keretet, ahol saját sikereinkről dönthetünk”.

A kevesebb néha több

Az időközi parlamenti választások során használt egyedi kommunikációs stratégiáról tartott előadást az EU Tábor második napján az RMDSZ Szatmár megyei szervezetének képviseletében Nagy Szabolcs elnök és Butka Gergely, Szatmárnémeti önkormányzati képviselője. Az esemény moderátora Bodor László, az RMDSZ főtitkár-helyettese volt.

Butka Gergely vizuális eszközök segítségével szemléltette a választási kampány rövid történetét, bemutatta a megye jelöltjeit, majd felvázolta az ellenzéki pártok stratégiáit. A sok román párt között elnyomva érezte magát az egyetlen magyar jelölt, Nagy Szabolcs, akinek az első gondolata az volt: „Hogyan fog igazán jól működni a kampány ilyen nagy ellenszélben?”. Gyorsan jött a megoldás: a kampánystáb egy „antistratégiában” kezdett el gondolkodni, amely „a kevesebb néha több alapon, egy szolidabb kampányhoz vezetett” – mesélte képviselő.

A párt célja a választás megnyerése volt. „Banner és koncert háború volt a megyében, a román pártok megtöltötték jelenlétükkel a településeket” – részletezte Butka –, így az RMDSZ kampányát a személyes kapcsolat megteremtésére építette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!