ERDON Országos hírek

2014.07.11. 17:50

Mobilitásra fel, fiatalok!

Az Európai Unió 2020-as stratégiájához kapcsolódó fiatalokat érintő kérdésekről és a pályázati lehetőségekről tartott előadást Szávics Petra, az Európai Alapok Minisztériumának államtitkára, valamint Farkas András a PONT Csoport vezetője a marosfői EU Tábor harmadik napján, július 11-én.

Az Európai Unió 2020-as stratégiájához kapcsolódó fiatalokat érintő kérdésekről és a pályázati lehetőségekről tartott előadást Szávics Petra, az Európai Alapok Minisztériumának államtitkára, valamint Farkas András a PONT Csoport vezetője a marosfői EU Tábor harmadik napján, július 11-én.

Szávics Petra a fiatalokat érintő problémák közül mindenekelőtt az oktatás és foglalkoztatás területén létező uniós helyzetképet ismertette: „az oktatási problémák szorosan összefüggenek, illetve generálják a foglalkoztatási problémákat. A 2014-2020-as úgynevezett programozás időszakban az Unió célja, hogy növekedjen a felsőfokú diplomával rendelkezők száma, illetve növekedjen a foglakoztatási arány a fiatalok körében, aminek érdekében számos uniós forrást bocsájtanak rendelkezésre. Az államtitkár továbbá bemutatta a Youth Employment Initiative programot, amely egyszerre érinti a munkanélküli fiatalokat, valamint a munkáltatókat is.

Farkas András két mobilitási programra, az Erasmusra és az Erasmus Pluszra hívta fel a résztvevők figyelmét: „a romániai ifjúsági szervezetek nem használják ki eléggé az uniós lehetőségeket, mert úgy látják, túl körülményes pályázni az erre vonatkozó alapokra”. A PONT Csoport vezetője ugyanakkor mindenkit bátorított, hogy éljenek a kínálkozó lehetőségekkel.

A továbbiakban Fejér Melinda az előadók kérésére megosztotta a táborlakókkal Erasmus-tapasztalatait. Személyes történetén keresztül illusztrálta a mobilitási programok előnyeit és hátrányait, ugyanakkor kiemelte, ez volt élete legjobb élménye.

Összegzésül a PONT Csoport vezetője megfogalmazta a mobilitási programok nagyszerűségének mibenlétét: „a résztvevők életre szóló tapasztalatokat szereznek, tanulnak, fejlődnek, kitágul látókörük, és ez az Uniónak hosszútávon hasznos, ha ilyen polgárok alkotják az európai humán erőforrást”.

A beszélgetést Kádár Petra, a MAKOSZ elnöke moderálta.

Ukrajna: helyzetelemzés

Pénteken, július 11-én Frank Visser, az Európai Néppárt ifjúsági szervezetének alelnöke, a YEPP ukrajnai munkacsoport vezetője, valamint Szenkovics Dezső, a Sapientia társult oktatója az ukrajnai válságról tájékoztatta az EU Tábor résztvevőit. Az előadás során megosztották benyomásaikat az Ukrajna és Oroszország között fennálló konfliktusról, de arról is szó esett, milyen pozitív és negatív következményekkel járhat mindez Románia számára.

„A lelkes ukrajnai fiatalságban él a vágy a pozitív irányú változtatásokra, éppen ezért nagyon fontos megteremteni számukra a lehetőséget, hogy ellátogathassanak az EU tagállamaiba. Ezáltal megtapasztalják, hogyan működnek az európai intézmények, és a megszerzett tudást otthon gyakorlatban ültethetik” – fogalmazott Frank Visser alelnök.

Ambrus Zsombor moderátor kérdésére az alelnök elmondta, a YEPP Brüsszel tudomására hoz minél több olyan hiteles forrásból származó információt, amely az országban uralkodó állapotról számol be, másrészt folyamatosan szemmel követi az éppen aktuális változásokat. A résztvevők kérdéseire válaszolva Frank Visser kiemelte: az Európai Unió rendelkezik olyan eszközökkel, amelyek segíthetnek Ukrajna helyzetén.

Szenkovics Dezső úgy véli, az ukrajnai válság a román külpolitika egyik nagy kihívását jelenti, hiszen „ahol polgárháborús hangulat érvényesül, ott a kevésbé kívánatos elemek, mint a szélsőségesség és terrorizmus, nagyon könnyen átszivároghatnak az országhatárokon”.

„Oroszország nem katonai fenyegetettséget jelent Románia számára, hanem sokkal inkább gazdasági szempontból tud az országnak rosszat tenni”- emelte ki Szenkovics, majd hozzáfűzte: „az orosz bankok és nagyvállalatok megjelenése Románia számára hosszútávon veszélyes gazdasági helyzeteket szülhetnek”.

Kolozsvár 2015 Európa Ifjúsági Fővárosában rejlő lehetőségek

A Kolozsvár 2015 Európa Ifjúsági Főváros című előadás zárta a 11. EU Tábor péntek délelőtti paneljét. A projektben rejlő lehetőségeket és kihívásokat ismertette Farkas András, a PONT Csoport képviselője, a fővárosi cím elnyerésének kezdeményezője, Jakab Adorján, a MIÉRT elnökhelyettese, valamint Száfta Szende és Borzás Sarolta, a Kezdeményező Bizottság tagjai.

„Az RMDSZ Főtitkársága július elején 75.000 lej értékben hirdetett nyílt pályázatot, amellyel az ifjúsági fővárost előkészítő, idén megvalósuló magyar vonatkozású programokat támogatja. A kiírásra július 1–szeptember 30. között lehet pályázatot benyújtani, amelyre nem csak a kolozsvári szervezetek jelentkezését várják. Minden olyan erdélyi magyar ifjúsági vagy civil szervezet pályázhat, amely hozzá tud járulni a jövőben ahhoz, hogy gazdagabb programfelhozatal alakuljon ki. A kezdeményező bizottság szerepe a 2015-ös év eseményeinek összefogása, kapcsolat kialakítása és fenntartása azokkal az országos civil szervezetekkel, akik be szeretnének szállni a projektbe” – magyarázta Jakab Adorján.

„Az Ifjúsági Főváros nem egy szűk csapattal megvalósítható projekt, több száz önkéntesnek ad lehetőséget a kibontakozásra, fejlődésre. Nem csak az ifjúsági fővárost, hanem a környékét is ismertetni kell az idelátogató fiatalokkal, bemutatva nekik Erdély jellegzetességeit és hagyományait” – hangoztatta Farkas András.

Száfta Szende az esemény a kommunikációs stratégiáját részletezte: „magyar programok az arculat által válnak megkülönböztethetővé, de mindvégig szem előtt tartjuk a Kolozsvár 2015 Ifjúsági Főváros egységes arculatát. Célunk, hogy a magyar szervezetek tevékenysége hangsúlyosan jelen legyen az Ifjúsági Fővárosnak úgy a program felhozatalában, mint a kommunikációjában”.

„Tudatosítani kell az erdélyi közösségben és Európában is, hogy Kolozsvár lesz 2015 Európa Ifjúsági Fővárosa. Minőségi programokat, eseményeket kell felmutatnunk” – hívta fel a hallgatóság figyelmét Borzás Sarolta, a Kezdeményező Bizottság tagja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!