ERDON Országos hírek

2014.07.12. 18:12

Egymástól is tanulnak a fiatal tanácsosok

A MIÉRT önkormányzati csereprogramját ismertették péntek délután, július 11-én az EU Táborban. A beszélgetésen felszólalt Takács Aranka vajdahunyadi, Geréd Imre kolozsvári és Berde Zoltán székelyudvarhelyi önkormányzati képviselő.

A MIÉRT önkormányzati csereprogramját ismertették péntek délután, július 11-én az EU Táborban. A beszélgetésen felszólalt Takács Aranka vajdahunyadi, Geréd Imre kolozsvári és Berde Zoltán székelyudvarhelyi önkormányzati képviselő.

Takács Aranka, a Magyar Ifjúsági Értekezlet Önkormányzati Kabinet vezetője kifejtette: „a MIÉRT Önkormányzati Csereprogram Erdély különböző városaiban tevékenykedő fiataloknak szól. A projekt célja megismerni más települések önkormányzatainak működését, mind határozatok, tervek, mind politikai lobbi szempontjából. A cél ugyanakkor egymás munkájának megkönnyítése tapasztalatcserével”.

Takács elmondta, a kezdeményezés 2014 tavaszán indult, a programhoz 13 önkormányzati képviselő csatlakozott Kolozsvár, Marosvásárhely, Nagyvárad, Sepsiszentgyörgy, Szatmárnémeti, Székelyudvarhely és Vajdahunyad városaiból.

„Számos településen az RMDSZ-es tanácsosoknak szava és befolyása van, de vannak olyan városok is, ahol nincs erre lehetőség a politikai viszonyokból adódóan” – emelte ki Geréd Imre, aki a továbbiakban olyan tevékenységekről számolt be, amelyeket ugyancsak nemrégiben indítottak el, és amelyeket más települések önkormányzatai is előterjeszthetnek. Ilyen például a Fogadj örökbe egy zöldövezetet! vagy az Egy gyerek, egy fa kezdeményezés.

„Fontosnak véljük megismerni egymást, és ha egy-két jó ötlet, új határozattervezet is születik a csereprogramból, akkor nemcsak mi magunk, hanem a Szövetség is eredményesebb lesz” – tette hozzá Berde Zoltán, majd kiemelte: Székelyudvarhely csatlakozik a Fogadj örökbe egy zöldövezetet! projekthez, ami rövid időn belül napirendre is kerül a tanácsülésen. Berde is rámutatott arra, az RMDSZ helyzete mennyire különbözik régiókként, így ez a program lehetőséget teremt, hogy a tanácsosok formális keretek között osszák meg tapasztalataikat, meglátásaikat egymással.

„Az ifjúsági szervezetek önkéntesei nélkül a pártok kampányai sem működnének”

Eline Storeide, a Norvég Konzervatív Párt programfelelőse tartott előadást július 11-én, az EU Tábor harmadik napján. Storeide magyarul köszöntötte az egybegyűlteket, majd elmondta: „2007 óta vagyok tagja a Norvég Konzervatív Párt ifjúsági szervezetének. Számos kampányban vettem részt, azóta az önkéntesség az életem”.

Az előadás elsősorban a norvég fiatalok politika iránti érdeklődéséről és politikai neveléséről szólt, amely különös hangsúlyt kapott az elmúlt évek választási kampányaiban. „Norvégiában az ifjúság politikai nevelése már nagyon korán elkezdődik. Az igazi választások előtt a középiskolákban választási szimulációkat tartunk. A kampánykörutak során minden párt népszerűsítheti magát, a kampányidőszakot követően pedig minden középiskolában szavaznak az általuk legszimpatikusabbnak tartott pártra”. Storeide hozzátette, a középiskolai választások népszerűsítésében az anyapártok ifjúsági szervezeteinek önkéntes munkásaira számítanak, ugyanakkor a karavánok során újabb önkéntesek toborzására is sort kerítenek. „Az ifjúsági szervezetek önkéntesei nélkül a pártok kampányai sem működnének” – emelte ki a programfelelős.

Az ifjúsági munkát és munkásokat, valamint a szervezetek tevékenységeit kiemelt figyelem kíséri a skandináv országban. Az új kormány munkájában például öt, harminc év alatti képviselő, valamint számos korábbi ifjúsági munkás, önkéntes, illetve ifjúsági szervezet elnök vesz részt. „Mindez jól mutatja, hogy a közös programok örömén túl, az önkéntesség a kapcsolatépítés, illetve a szakmai fejlődés lehetőségét is magába foglalja” – összegzett Eline Storeide, a Norvég Konzervatív Párt programfelelőse.

Baráti beszélgetés Winkler Gyulával

Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselőjének gyakornoki találkozójára került sor július 11-én Marosfőn. A már hagyományossá vált programra idén is az EU Tábor adott otthont.

A barátias hangulatú beszélgetésen a résztvevők a brüsszeli látogatásukról, élményeikről, tapasztalataikról számoltak be: „leszállt a repülő, megfogtam a bőröndömet és arra gondoltam: itt most mi lesz?” – mesélte az egyik lelkes gyakornok Brüsszelbe érkezéséről.

„A Magyar Ifjúsági Értekezlet Winkler Gyula és Sógor Csaba EP-képviselőkkel szerződés formájában konkretizált, jól működő kapcsolatot alakított ki. Az együttműködésnek köszönhetően a MIÉRT minden évben öt fiatalnak biztosít gyakornoki lehetőséget Winkler Gyula EP-képviselő irodájában, Brüsszelben. Ezáltal újabb és újabb embereket vonunk be aktívan a szervezet életébe, lehetőséget adva nekik a tapasztalatszerzésre” – emelte ki Jakab Adorján, a MIÉRT elnökhelyettese.

„Azt szeretném, hogy évente többször találkozzunk. Szervezhetünk szakmai konferenciát, ha úgy látjátok, van erre kezdeményezés és igény. Mindehhez arra van szükség, hogy mindenki hozzájáruljon saját ötletével, megossza tapasztalatait és kapcsolatait. A funkciómból eredően egyik fő célom, hogy segítsem az erdélyi magyar fiatalokat, ezért lehetőségeim szerint támogatom a gyakornokaimat a programok megszervezésében” – hangsúlyozta Winkler, majd egy közös gulyásfőzésre invitálta a hallgatóságot.

A beszélgetést Bálint Margit, a képviselő asszisztensének előadása zárta, aki a külföldi gyakornoki programokról, lehetőségekről, kiírásokról tájékoztatta a fiataloknak.

Mozgósítás: a kampány lelke

A választási kampányok mozgósítási folyamatáról tartott előadást Novák Levente, az RMDSZ Elnöki Hivatalának tanácsosa, valamint Bíró Barna Botond, az Udvarhelyszéki RMDSZ ügyvezető elnöke, az EU Tábor harmadik napján. A táborozók megtudhatták, mi az a mozgósítás, illetve, a mozgósításért felelős ember legalább annyira fontos, mint a kommunikációs felelős, hiszen jól átgondolt stratégiája révén nagymértékben hozzájárulhat a kampányok sikerességéhez.

„Ahhoz, hogy sikeres kampányt tudhass magad mögött, nem elég a vasárnapi showtime-ra koncentrálni, a választásra való felkészülés átgondolt stratégiát, jól felépített hálózatokat jelent, nemcsak szervezeten belül, hanem a választók körében is” – indította a beszélgetést Bíró Barna Botond.

Novák Levente hozzátette, mindez csak akkor valósulhat meg, ha a pártok megfelelő választói adatbázist hoznak létre: „a mozgósításhoz szükségünk van a helyi szervezetek hathatós közreműködésére a részletes adatbázisok kiépítésénél, hiszen tulajdonképpen ezen múlik az egész folyamat sikeressége”.

Az előadók példaként említették a FIDESZ választási kampánystratégiáját, amelyet az RMDSZ is sikeresen alkalmazott: „visszaszereztünk olyan, számunkra fontos településeket, mint Farkaslaka vagy Zetelaka. Ebben nagyon fontos szerepük volt önkénteseinknek, akik nélkül a mozgósítási folyamat elképzelhetetlen”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!