ERDON Országos hírek

2014.05.25. 20:35

EP-választás: PSD-úthenger

Megint a PSD tarolt egy voksoláson, ezúttal az európai parlamenti választáson. Németország és Románia az a két ország, ahol többen szavaztak most, mint az előző ilyen voksoláskor. A magyar részvétel nem volt kirívó.

Megint a PSD tarolt egy voksoláson, ezúttal az európai parlamenti választáson. Németország és Románia az a két ország, ahol többen szavaztak most, mint az előző ilyen voksoláskor. A magyar részvétel nem volt kirívó.

Exit poll felméréseknek álcázott módon folytatódott a választási kampányolás ma, azaz a választások napján is Romániában. A többnyire a PSD-hatalom érdekszférájába tartozó úgymond "hírtelevíziók" a voksolás közben is tettek közzé konkrét adatokat arról, hogy egyes jelöltek hogyan állnak a versenyben. Most nyilvánosságra kerültek az összesített végeredményre vonatkozó becslések. Ezek több forrásból származnak. A CSCI intézet becslése szerint így alakulhat a voksok megoszlása: PSD-UNPR-PC - 43%, PNL - 14%, PDL - 12%, PMP - 11%, RMDSZ - 6%, Mircea Diaconu független jelölt - 4%. A CURS Avangarde fő adatai: PSD-UNPR-PC - 41,01%, PNL - 14,92 %, RMDSZ - 7,1%. Az IRES szerint: PSD-UNPR-PC - 41 %, PNL - 14 %. Az Operations Research becslése: PSD-UNPR-PC, 42,4%; PNL - 13,3%, PDL - 11,5%. Mindez azonban előzetes eredmény, még változhat.

A végkövetkeztetés az, hogy a PSD, két aktuális szatellitjével az UNPR-vel és a PC-vel hatalmas előnnyel nyerte a választást. Biztos, hogy végül bejutott az RMDSZ. A PSD történetének legjobb szavazati arányával tarolt. A PNL-vezér Crin Antonescu pedig már régebben előkészítette hátrébb lépését, hogy a közelgő államfőválasztáson más, esélyesebb jelöltnek adhassa át a helyet: közölte, hogy ha az EP-választáson pártja nem ér el legalább 20%-ot, akkor lemond. A PNL előre látható módon nem is tudta teljesíteni a 20%-ot, Antonescu politikai projektjével becsődölt, és most majd esetleg más lehet helyette az ő államfőjelöltjük is. Ma minden esetre igyekezett óvatoskodni, azt nyilatkozta, hogy csak hétfőn nyilatkozik a helyzetről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!