ERDON Országos hírek

2014.04.09. 14:37

Fiatalabb korban kötelező

A kötelező oktatásba be kell vonni a kettő-öt éves gyerekeket is, különösen a hátrányos helyzetű családokban élő gyermekekre érvényes ez, fejtette ki Remus Pricopie tanügyminiszter.

A kötelező oktatásba be kell vonni a kettő-öt éves gyerekeket is, különösen a hátrányos helyzetű családokban élő gyermekekre érvényes ez, fejtette ki Remus Pricopie tanügyminiszter. Mint mondta, a tervek szerint 2015-től öt éves kortól lesz kötelező az oktatás Romániában, és fokozatosan haladva a távolabbi jövőben már három éves kortól lesz kötelező az oktatás. Ennek az intézkedéscsomagnak a nem titkolt célja felzárkóztatni a roma gyerekeket, jelenleg ugyanis nagyon sok roma gyerek semmilyen oktatásban nem részesül, illetve nagyon sok roma szülő alig néhány osztályt végzett el. A témában hétfőn és kedden tartott nemzetközi konferencia egyik fő témaköre azoknak az intézkedéseknek az elemzése volt, amelyeket Nagy-Britannia és Magyarország vezettek be a roma gyerekek oktatási rendszerbe való integrálása érdekében. Egyébként Európában négy éves kortól kötelező az oktatás (óvodai) Cipruson, Luxemburgban, Észak-Írországban, Svájc tizennégy kantonjában. Öt éves kortól kötelező az oktatás (szintén óvodai szinten) Görögországban, Lettországban, Magyarországon, Máltán, Hollandiában, Lengyelországban, Nagy-Britanniában, Törökországban és Svájcban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!