ERDON Országos hírek

2014.03.27. 12:50

Újabb drágulások jönnek

Emelkedik az üzemanyagok és a cigaretta illetéke is. Megjelent ugyanis a Hivatalos Közlönyben az ezt jóváhagyó kormányrendelet.

Emelkedik az üzemanyagok és a cigaretta illetéke is. Megjelent ugyanis a Hivatalos Közlönyben az ezt jóváhagyó kormányrendelet.

Vita volt és van is Ponta miniszterelnök és Băsescu államfő között az illetékemelésről – ám időközben megjelent a Hivatalos Közlönyben a kormány azon rendelete, amelynek nyomán nőnek az illetékek. A cigaretta esetén 5,4 százalékos az emelkedés, április 1-i határidővel. Ez összegszerűen 59,77 eurót jelent majd ezer szál cigarettára. Ugyancsak áprilistól literenként hét eurócentnyi új illetéket vezetnek be az üzemanyagokra.

Az adótörvénykönyv előírja, hogy a szóban forgó dohánytermékek illetékének új mértéke legalább egy évig érvényben lesz, azt követően módosítják újra. Ezúttal való egyébként a hivatkozási alap, ugyanis uniós irányelvhez igazítják a mostani döntéssel a cigaretta esetén alkalmazott összegeket.

Az üzemanyagok új illetékének kapcsán azt kell tudni, hogy összegszerűen a következőt eredményezi ez április 1-től: az ólmozott benzin illetékes 16,6 százalékkal nő, 637,91 euróra tonnánként, az ólmozatlan esetében 19,4 százalékra, 557,91 euróra, a gázolaj esetében 21,2 százalékkal, 473,85 euróra, a kerozin esetében pedig 18,6 százalékkal, 517,39 euróra.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!