ERDON Országos hírek

2014.01.06. 13:11

Változik a hazai betegellátás

Korszerűbb kezelések, egészségügyi alapcsomagok, többéves stratégia – többek között ezekre az egészségügyi ellátással kapcsolatos újdonságokra számíthatunk az idén.

Korszerűbb kezelések, egészségügyi alapcsomagok, többéves stratégia – többek között ezekre az egészségügyi ellátással kapcsolatos újdonságokra számíthatunk az idén.

Várhatóan márciustól lépnek érvénybe a differenciált egészségügyi szolgáltatások, azaz meg lesz szabva, hogy milyen szolgáltatások járnak alapszinten a biztosítottaknak és melyek azok, amelyekben mindenki részesül szükség esetén, függetlenül attól, hogy fizeti-e vagy sem az egészségbiztosítási járulékot. Ezeken belül nagyobb hangsúlyt kap a megelőzés, például bizonyos időszakonként – mely a korral egyenes arányban csökken – lehetőség lesz ingyenes orvosi kivizsgálásra, illetve laboratóriumi vizsgálatokra akkor is, ha nincs semmilyen panaszunk.

Új gyógyszerek

Új megbetegedés esetén háromhavonta legfeljebb kétszer lesz majd jogunk ingyenes orvosi vizsgálatra, s meg lesz szabva az is, hogy idült betegségek esetén milyen egészségügyi szolgáltatások járnak. A csecsemők, illetve kisgyerekek egy, két-, hat-, kilenc-, tizenkettő, tizenöt, tizennyolc, huszonnégy, harminchat hónapos korukban, ezt követően pedig tizennyolc éves korukig évente egyszer ingyenes, otthoni orvosi vizsgálatra jogosultak, megelőzési célból. Az egészséges terhes nők nyolc rutinvizsgálatra jogosultak.

A biztosítással nem rendelkezőknek is joguk lesz többek között az ingyenes sürgősségi ellátásra, kivizsgálásra heveny betegségek esetén, családtervezési szolgáltatásokra, a terhesség alatti, illetve a szülést követő rendszeres orvosi vizsgálatokra. A járványveszélyt rejtő betegségek esetén is kivizsgálásban, illetve ellátásban részesül majd ez a kategória is.

Valószínűleg az alapszolgáltatási csomagokkal egyidejűleg lép majd érvénybe a kompenzált gyógyszerek új listája, mely többek között 130 új készítményt tartalmaz az onkológiai betegek, a cukorbetegek, a reumások, a vírusos májgyulladásban szenvedők számára, s korszerűbb kezelésben részesülhetnek majd a szívelégtelenségben, ritka betegségekben, Parkinson kórban, epilepsziában, csontritkulásban, depresszióban, szervátültetésben szenvedők.

Programok

Ugyancsak idén, várhatóan az év vége felé lesz működőképes az egészségbiztosítási kártya, s új egészségügyi programok bevezetését is tervezik: gyermek-szívsebészeti programot, továbbá a vírusos májgyulladás, illetve a kóros vérszegénység kezelésére irányulót.

Szintén ettől az évtől új rendelkezések lépnek érvénybe a rezidenciátussal, a szakmai műhibák elbírálásával, illetve az orvosok fizetésével kapcsolatban – ez utóbbi a teljesítmény szerint lesz majd megállapítva.

Életbe lép az Országos Egészségügyi Stratégia 2014-2020, melynek elsődleges szerepe az európai pénzalapok megpályázása lesz. Elsődleges cél a regionális kórházak építése, a régi kórházak felújítása, a betegség megelőzés, valamint a járóbeteg rendelők fejlesztése. Mindennek a várható élettartam növekedésében, az életminőség javulásában kellene megmutatkoznia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!