ERDON Országos hírek

2014.01.09. 14:08

Megalakult a Basescu lányának telekvásárlását vizsgáló román parlamenti vizsgálóbizottság

Megalakult szerdán a Traian Basescu román államfő nagyobbik lányának telekvásárlását vizsgáló parlamenti vizsgálóbizottság, amely megtartotta első ülését.

Megalakult szerdán a Traian Basescu román államfő nagyobbik lányának telekvásárlását vizsgáló parlamenti vizsgálóbizottság, amely megtartotta első ülését.

Basescu lánya tavaly a dél-romániai Calarasi megyében lévő Nana községben vásárolt egy 290 hektáros telket, ahol gazdálkodni akar. A politikus lánya a telket a román állami CEC Banktól kapott egymillió euró hitelből vásárolta. A parlamentben ez már a második vizsgálóbizottság, amely ebben az ügyben alakult. Novemberben létrejött egy testület a hitelezés feltételeinek megvizsgálására, a mostani a telekvásárlási tranzakciót veszi górcső alá. A román szociáldemokraták és a liberálisok visszaéléssel vádolták meg az államfőt amiatt, hogy egy állami banktól kapott nagy összegű hitelt egyik családtagja. Azt is állították, hogy a bank elnöke a hitelért cserében tarthatta meg funkcióját. Az államfő cáfolta ezt, arra hivatkozott, hogy a romániai bankszektorban egyedül a szóban forgó állami bank biztosít mezőgazdasági célú hiteleket. A kormánypártok azt is nehezményezték, hogy Basescu mezőgazdasági tanácsadóját is bevonta a tranzakcióba úgy, hogy tanácsot kért tőle, hol és milyen telket vásároljon a lánya. Gabriela Firea szociáldemokrata párti szenátor a telekvásárlást vizsgáló bizottság alakuló ülését követően bejelentette: olyan állami intézmények illetékeseit hallgatják majd meg, akik információkkal rendelkeznek a telekügylet jogi hátteréről. Ennek a bizottságnak a létrehozását Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök kezdeményezte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!