ERDON Országos hírek

2013.12.09. 17:42

Kamionossztrájk okoz forgalmi fennakadásokat Romániában

Meghatározatlan időre sztrájkot hirdetett hétfőn a Román Közúti Áruszállítók Szövetsége (UNTRR): a kamionosok forgalomlassítással tiltakoznak az üzemanyag jövedéki adójának emelése ellen.

Meghatározatlan időre sztrájkot hirdetett hétfőn a Román Közúti Áruszállítók Szövetsége (UNTRR): a kamionosok forgalomlassítással tiltakoznak az üzemanyag jövedéki adójának emelése ellen.

Csaknem százötven kamion sorakozott fel hétfőn az Aradtól a magyar határ felé vezető, 7-es számú országúton és több kilométeres menetoszlopot alkotva lépésben halad a határ felé. Megbénult a közlekedés a Nagyszebent elkerülő körgyűrűn, ahol 120 kamion vesztegel - közölte a Mediafax hírügynökség.

Ovidiu Liber, az Arad megyei rendőrség szóvivője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a kamionossztrájk nem állította le a forgalmat a nagylaki határátkelőhely és Arad közötti országúton. A Digi 24 hírtelevízió helyszíni tudósítója arról számolt be, hogy a kamionok Arad és Pécska (Pecica) közötti útszakaszon "járőröznek".

A 13 ezer tagot tömörítő UNTRR szerint a közlekedési minisztérium új vezetése egyetlen beadványukat sem méltatta válaszra, annak ellenére, hogy a tárcával májusban egyezményt írtak alá a fuvarozók által kifogásolt jogszabályok megváltoztatásáról.

A bukaresti kormány - az országnak készenléti hitelkeretet biztosító Nemzetközi Valutaalappal folytatott egyeztetés nyomán - sürgősségi rendeletben döntött a jövedéki adó literenként hét eurócentes emeléséről arra hivatkozva, hogy az így befolyt összeget autópálya-építésre fordítja.

A fuvarozók szerint ez akkor is versenyhátrányt jelent számukra, ha az olaj világpiaci árának csökkenése miatt nem emelkedik jelentősen az üzemanyag ára Romániában. A 7500 fuvarozó érdekeit képviselő Országos Közúti Konföderáció (CNR) - amely szintén csatlakozott a tiltakozó akcióhoz - közleményében rámutat: akkor volna értelme egy ilyen autópálya-alap létrehozásának, ha azt valóban az ország fő kereskedelmi útvonalainak korszerűsítésére fordítaná a kormány.

A Ponta-kabinet múlt héten közzétett stratégiájából kiderült, hogy a román kormány elhalasztaná a hegyek között átvezető, az európai közlekedési folyosóhálózathoz (TEN-T) tartozó Nagyszeben-Pitesti autópálya megépítését, hogy könnyebb terepen több autópálya-szakaszt építsen meg a rendelkezésére álló uniós támogatásból.

A közúti személyszállítási vállalkozásokat tömörítő COTAR konföderáció elítélte a kamionosok megmozdulását, arra hivatkozva, hogy nem a politikusokat, hanem a lakosságot büntetik, ha karácsony előtt áru nélkül hagyják a bevásárlóközpontokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!