ERDON Országos hírek

2013.09.03. 10:38

Hangfelvételekkel ellenőriznének

Nem változik az érettségi vizsga struktúrája 2014-ben, de a szervezés és felügyelet terén lehetnek módosulások, mondta a tanügyminiszter, aki a pótérettségi országos eredményeiről is szólt.

Nem változik az érettségi vizsga struktúrája 2014-ben, de a szervezés és felügyelet terén lehetnek módosulások, mondta a tanügyminiszter, aki a pótérettségi országos eredményeiről is szólt.

A vizsga metodológiáját már jóváhagyták, hamarosan meg fog jelenni a Hivatalos Közlönyben. Több variánsról esett szó, nyilatkozta Remus Pricopie tanügyminiszter, de végül arra a következtetésre jutottak, hogy a vizsgatantárgyakat nem módosíthatják, az ilyen jellegű változásokat ugyanis időben be kell jelenteni, „nem változtatható meg szeptemberben a következő tanévben zajló vizsga anyaga”.

Komolyan vették

Viszont, mint hozzátette, lehetnek változások az érettségi megszervezésével kapcsolatban, illetve nincs kizárva, hogy hangfelvételeken fogják majd rögzíteni az érettségi menetét. „Nem hoztuk még meg ezt a döntést, de nem is zárjuk ki, hogy ott, ahol ez megvalósítható, hangfelvételek is készüljenek. Más szóval, nem határozhatunk addig, ameddig nem bizonyosodunk meg a felől, hogy az intézkedést minden vizsgaközpontban be tudják tartani” - mondta a miniszter.

A pótérettségi országos eredményeivel kapcsolatban pedig azt nyilatkozta Pricopie: az eredménynél sokkal fontosabb az, hogy a megmérettetést komolyan vették, korrekt módon zajlott, a tételek pedig megfelelőek voltak. Mint hozzátette, a nyári átmeneteli arány valamivel magasabb volt, a pótvizsga esetében pedig valamivel alacsonyabb, mint a tavalyi, „de nem ez kell most foglalkoztasson, hanem az, hogy mindenütt korrekt módon bonyolítsák le, s miután ez teljesült, meg kell oldnunk, hogy fokozatosan nőjön az átmeneteli arány is”. A miniszter szerint nem volt reális az évekkel ezelőtti, 85-90%-os átmeneteli arány. Mint hozzátette, az idén végzettek által elért eredmények megfelelőek, nagyon jóknak ugyan nem nevezhetők, de mindenképp összehasonlíthatók a más országokban elértekkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!