ERDON Országos hírek

2013.08.07. 14:55

A székelyföldi Borzonton megkezdődött a 9. EMI-tábor

A székelyföldi Borzonton szerda délben megnyitották az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) egyesület által szervezett 9. EMI-tábort.

A székelyföldi Borzonton szerda délben megnyitották az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) egyesület által szervezett 9. EMI-tábort.

Soós Sándor főszervező az MTI-nek nemzeti ifjúsági fesztiválként jellemezte a tábort, amelyen a hét végéig napközben "tabukat döntögetnek" az előadósátrakban, nemzetpolitikai kerekasztal-beszélgetéseket tartanak, kulturális és szabadidős programokat ajánlanak, esténként pedig népszerű zenekarok szórakoztatják a táborlakókat.

"Ez egy olyan hely, ahol a magyar családok minden korosztálya megtalálja a számára kedves programot" - magyarázta Soós Sándor. Hozzátette, az EMI-táborral eredetileg az egyesület tagságának akartak hasznos időtöltési lehetőséget biztosítani, a rendezvény azonban túlnőtte az egyesület kereteit.

A főszervező elmondta, az idei tábornak Az akarat utat talál a mottója. Ezzel elsősorban a székelyföldi autonómiatörekvéseket akarták szolgálni. A vasárnapi autonómianapon baszk, katalán és dél-tiroli előadók beszélnek saját tapasztalataikról. "A tábor résztvevőinek azt az üzenetet szeretnénk átadni, hogy nem elég csak hinni, nem elég csak beszélni arról, hogy milyen jó is lenne az autonómia, hanem akarni is kell" - jelentette ki Soós Sándor.

A főszervező elmondta, a "nemzetpolitikai műhelymunkára" valamennyi erdélyi magyar párt és politikai szervezet képviselőit meghívták, Magyarországról pedig hagyományosan a Fidesz és a Jobbik politikusai kapnak meghívót. Hozzátette, a korábbi évek gyakorlata alakította úgy, hogy "a Tusványoson (a Bálványosi Nyári Szabadegyetemen és Diáktáborban) Orbán Viktor a visszajáró vendég, az EMI táborba Vona Gábor jön el". A Jobbik elnöke szombaton délben Európa vagy Unió? címmel tart előadást.

Soós Sándor szerint nem az a céljuk, hogy valamely politikai párthoz kössék a tábort, hanem az, hogy az általuk javasolt kényes témák kapcsán beszélgetésre sarkallják a politikusokat.

A tábor színpadán többek között csütörtökön az Edda, pénteken a Kárpátia, szombaton az Ossian, vasárnap pedig a Hooligans lép fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!