ERDON Országos hírek

2013.07.15. 15:23

Késnek a kártyák – ki a felelős?

Késéseket és szabálytalanságokat konstatáltak az egészségügyi kártya bevezetésével kapcsolatban. Cseke Attila volt egészségügyi miniszter ezzel kapcsolatos véleményét is megkérdeztük.

Késéseket és szabálytalanságokat konstatáltak az egészségügyi kártya bevezetésével kapcsolatban. Cseke Attila volt egészségügyi miniszter ezzel kapcsolatos véleményét is megkérdeztük.

Az egészségügyi minisztérium közleményben tudatta: a miniszterelnök ellenőrző testületének jelentése szerint késések és szabálytalanságok történtek az egészségügyi kártya bevezetésével kapcsolatban. „Amennyiben bebizonyosodik, kik a vétkesek, felelni fognak a törvény előtt” - áll a napokban kiadott közleményben, amely szerint az egészségügyi minisztérium az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral együtt mindent megtesz annak érdekében, hogy mihamarabb bevezessék a kártyát, mely különösen fontos a hazai egészségügyi rendszer számára.

Szabálytalanságok

A szóban forgó jelentés szerint a kártya bevezetését a 2010 szeptemberében tartott kormányülésen hagyták jóvá, Cseke Attila akkori egészségügyi miniszter, valamint Lucian Duță, a CNAS elnöke által kezdeményezett memorandum nyomán, s mint eldőlt, 2011 januárjától kellett volna nekifogni a kártyák kiállításának, oly módon, hogy mind a 18,5 millió biztosított le legyen fedve mintegy másfél év alatt. Az Imprimeria Națională lebonyolította a közbeszerzési eljárást (19,8 millió lej értékben a polikarbonát-lapokra, s 12,9 millió euró értékben a mikrochipekre), viszont végül nem kezdte el a kártyák kinyomtatását, a memorandumban foglalt bizonyos tevékenységek késése miatt, ez pedig mostanáig 1,2 millió eurós deficitet generált. A jelentés szerint – egyéb szabálytalanságok mellett - a CNAS elnökének, valamint az Imprimeria nyomda igazgatójának nem kellett volna jóváhagynia azt, hogy a Román Postának legyen exkluzív joga a kártyák elosztására, ugyanis a posta nagyobb díjszabásokat alkalmaz, mint ami a memorandumban meg lett állapítva. A testület felügyelői szerint Lucian Duță, a CNAS volt elnöke nem tett eleget kötelezettségeinek, s ez vezetett oda, hogy még 2012 végén sem fogtak neki a kártyák kinyomtatásának.

Nem történt lépés

Mindezzel kapcsolatban Cseke Attila volt egészségügyi tárcavezető kérdésünkre elmondta: mióta Eugen Nicolăescu lett az egészségügyi miniszter, most először ért egyet vele – nevezetesen abban, hogy felelniük kell azoknak, akik miatt késik a kártyák bevezetése – viszont a történtek felgöngyölítését Nicolăescunak pont a saját első mandátuma alatt történtekkel kellene kezdenie. Ennek során ugyanis hozzájárulását adta a 2006 évi egészségügyi törvényhez, mely megszabta, hogy 2008 januárjáig be kell vezetni a kártyákat. Ehhez képest a teljes akkori mandátuma úgy telt el, hogy egyetlen lépés sem történt ez ügyben. Most pedig ismét eltelt 1,2 év mandátum mindenféle előrelépés nélkül. A projekt lebonyolítása különben első sorban az egészségbiztosítási pénztár felelőssége, a minisztériumnak közvetlen felelőssége nincs ebben, folytatta Cseke Attila, aki viszont – mind mondta - mindent megtett azért, hogy bevezessék a kártyát, mely Magyarországon húsz éve működik és a hazai egészségügyi rendszer számára is nélkülözhetetlen. „Én mutattam be a kártyát, mert nyomást szerettem volna gyakorolni a pénztárra, hogy minél hamarabb gyakorlatba ültesse, de hatásköröm nem volt ahhoz, hogy ezt megvalósítsam”.

Balkáni politizálás

Cseke Attila szerint egyébként most is az a legfontosabb, hogy vezessék be. „Én már két éve nem vagyok miniszter, de akkor egy bizonyos fázisban volt, most pedig az USL megtalálja a pénztár volt elnökét, akivel egyébként nagyon sok konfliktusom volt, és őt hibáztatja a késésért. Nem szeretem a balkáni politizálást, amikor megmagyarázzuk, hogy miért nem csinálunk meg valamit. Inkább próbálja meg jobban megcsinálni, mint mások” - fejtette ki az RMDSZ-párti parlamenti képviselő.„Jó lenne, ha minél hamarabb bevezetnék a kártyát, de ha a miniszter a felelőst keresi a késésért, akkor a saját irodájában kell kutatnia”- összegezte Cseke Attila.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!