ERDON Országos hírek

2013.04.23. 15:41

Egyházi visszaszolgáltatás nélkül szavazta meg a levéltári törvényt a román képviselőház

A bukaresti képviselőház elfogadta kedden a levéltári törvény módosítását, ám a jogszabály már nem rendelkezik az egyházaktól elkobzott levéltári anyagok visszaszolgáltatásáról - tájékoztatta az MTI-t Márton Árpád parlamenti képviselő.

A bukaresti képviselőház elfogadta kedden a levéltári törvény módosítását, ám a jogszabály már nem rendelkezik az egyházaktól elkobzott levéltári anyagok visszaszolgáltatásáról - tájékoztatta az MTI-t Márton Árpád parlamenti képviselő.

 

A törvény 2011-ben elfogadott változata - az akkor még kormányon lévő Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) javaslatára - úgy rendelkezett, hogy az egyházak visszaigényelhetik 1974-ben elkobzott történelmi értékű dokumentumaikat, az állami levéltárban pedig másolat marad róluk.

Miután a jogszabály - formai okok miatt - alkotmányellenesnek bizonyult, a jogszabályt újratárgyalta a parlament, de az RMDSZ-nek az egyházi levéltárak visszaszolgáltatására vonatkozó, a keddi ülésen újból előterjesztett javaslatát a román képviselőház elvetette.

Az erdélyi magyar történelmi egyházak már másfél évtizede kérik levéltári anyagaik visszaszolgáltatását. Az ezt lehetővé tevő jogszabályt az akkor még ellenzékben lévő Szociálliberális Szövetség (USL) támadta meg az alkotmánybíróságon. Az USL főleg az egyházi anyakönyvek visszaszolgáltatását ellenezte, arra hivatkozva, hogy a lakosság-nyilvántartás állami feladat. A taláros testület azért dobta vissza a törvényt, mert két tervezet összevonásából született, amelynek egyik részét a szenátus nem tárgyalta.

"A szenátus már törölt a törvényből minden egyházi vonatkozású részt, de a képviselőházban újra benyújtottuk az RMDSZ visszaszolgáltatási javaslatát, amelyet ma a plenáris ülésen is előterjesztettem. Most már a volt koalíciós partnereink sem támogattak, csak a többi kisebbi képviselő állt ki a javaslatunk mellett" - számolt be a képviselőház keddi üléséről Márton Árpád.

Az MTI azon kérdésére, hogy milyen érvekre hivatkozva szavazták le a román törvényhozók az egyházi levéltárak visszaszolgáltatását, Márton Árpád elmondta: nemzetbiztonsági kérdésnek tekintik az ügyet, a dokumentumokat a "történelemhamisítás meggátolása" érdekében szeretnék állami kézben tudni.

A képviselő hozzátette, az RMDSZ nem tett le arról, hogy az egyházaknak visszaszerezze elkobzott irataikat: a szövetség a parlament elé terjesztett egy újabb tervezetet a levéltári törvény módosításáról, amelyben szintén szerepel az egyházi dokumentumok visszaszolgáltatása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!