ERDON Országos hírek

2013.04.22. 15:51

A román alkotmánybíróság elé viszi a jogorvoslati törvényt az egyik ellenzéki párt

Alkotmányossági óvást emel az ellenzéki jobbközép Demokrata Liberális Párt (PDL) Romániában az új jogorvoslati törvény ellen - jelentette be hétfőn Vasile Blaga, a PDL elnöke.

Alkotmányossági óvást emel az ellenzéki jobbközép Demokrata Liberális Párt (PDL) Romániában az új jogorvoslati törvény ellen - jelentette be hétfőn Vasile Blaga, a PDL elnöke.

 

Victor Ponta miniszterelnök a parlament szerdai ülésén vállalt felelősséget kormánya nevében az államosított ingatlanok visszaszolgáltatását, illetve az értük fizetendő kártérítést szabályozó új törvényért. A sajátos eljárás szerint a jogszabályt nem vitatja meg a parlament, az néhány napon belül automatikusan hatályba lép, hacsak nem bizonyul alkotmányellenesnek, vagy az ellenzéknek nem sikerül a kormányt megbuktatnia.

Miután a kellő támogatói aláírások hiányában nem tudott bizalmatlansági indítványt beterjeszteni a parlamentben a PDL, az alkotmánybíróságon emel panaszt a jogszabály ellen formai és tartalmi okokra hivatkozva.

A PDL szerint formai hiba az, hogy a kormány felelősségvállalással kerülte meg a parlamentet olyan témában, amelyről több tervezet is a törvényhozás napirendjén szerepel. Az ellenzéki párt abban is a magántulajdonhoz való alkotmányos jog sérülését látja, hogy a tulajdonosoknak még tíz évig meg kell tűrniük a bérlőt a visszaadott épületekben, ha azokat közintézmények használják.

Az alkotmányossági óvás miatt az új jogorvoslati törvény hatályba lépése több hetet késhet akkor is, ha a taláros testület végül elutasítja a PDL kifogásait.

A szociálliberális Ponta-kabinet által kidolgozott jogorvoslati törvény alapján a román állam a következő néhány évben visszaszolgáltatná a még tulajdonában lévő államosított ingatlanokat, majd négy év múlva részletekben kezdene ismét kárpótlást fizetni azokért az elkobzott ingatlanokért, amelyeket nem lehet természetben visszaszolgáltatni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!