ERDON Országos hírek

2013.03.12. 14:28

Csak a beteg kutyák altathatók el

A Szenátus kedden elfogadott egy olyan törvénymódosítási javaslatot, amely szerint csak a kezelhetetlen beteg kutyákat lehet elaltatni, tájékoztat a Mediafax hírügynökség.

A Szenátus kedden elfogadott egy olyan törvénymódosítási javaslatot, amely szerint csak a kezelhetetlen beteg kutyákat lehet elaltatni, tájékoztat a Mediafax hírügynökség.

Ez a módosítás azért volt szükséges, mert a kutyák tartására vonatkozó, 2001 évi sürgősségi rendelet több olyan intézkedést is tartalmazott, melyet az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek ítélt. Ezek közül az egyik az, hogy elaltathatják azokat a kutyákat, amelyeket a befogásukat követő harminc napon belül nem fogadnak örökbe. A törvény eredeti változata szerint a szabadjára engedett veszélyes kutyákat, az elhagyott kutyákat, illetve azokat, amelyeknek gazdáit nem tudják azonosítani, három nap után is el lehet altatni.

A szenátus által elfogadott módosítás szerint a harminc nap elteltével a kutyákat őrizhetik tovább a menhelyen, vagy, miután ivartalanították, visszaengedhetik őket oda, ahonnan befogták.

Egy másik újdonság: az önkormányzatok által erre kinevezett hatóságok a törvény életbelépését követően egy éven keresztül ingyen fogják biztosítani a nem gazdátlan kutyáknak a külső és belső féregtelenítését, ivartalanítását, mikrocsippel történő ellátását, és veszettség elleni beoltását is. Azok a kutyatulajdonosok pedig, akik nem akarják ivartalanítani kutyájukat, mindegyik alom után egy úgynevezett fedeztetési díjat kell fizessenek, melynek összegét a helyi tanácsok állapítják majd meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!