ERDON Országos hírek

2013.01.16. 14:07

Szünetelt a vonatközlekedés

Spontán vasúti sztrájk volt szerda reggel 7 és 9 óra között szinte az egész országban. A Nagyváradi Állomáson hat vonat vesztegelt, tudtuk meg. Brassóban még délután is tartott a megmozdulás.

Spontán vasúti sztrájk volt szerda reggel 7 és 9 óra között szinte az egész országban. A Nagyváradi Állomáson hat vonat vesztegelt, tudtuk meg. Brassóban még délután is tartott a megmozdulás.

 

A Nagyváradi Állomáson hat vonatjáratot érintett a sztrájk, a kolozsvári, regionális vasúti irányítási központon belül pedig, melyhez a Nagyvárad is tartozik, negyvenkét járat vesztegelt különböző állomásokon a munkabeszüntetés alatt. Amint Mureșan Marius, a regionális központ Libertatea szakszervezetének vezetője portálunknak elmondta, őt magát is meglepte a szakszervezet által tanúsított összefogás, egy nappal korábban ugyanis még szinte semmi nem utalt erre az akcióra. Teljes mértékben támogatja az alkalmazottak akcióját, tett hozzá.

Okok

A sztrájk oka az, hogy a CFR alkalmazottak jelentős része 15-én kellett volna megkapja a fizetését, de nem csak hogy ez nem történt meg, de még csak ígéretet sem kaptak arra, hogy egy-két napon belül rendeződik a helyzetük. Míg a CFR-utasszállító részlegének alkalmazottai felvehették fizetésük felét, a CFR infrastruktúra-részlege semmit sem kapott. A járandóság késése azonban csak a jéghegy csúcsa, mondta a szakszervezeti vezető, az alulfinanszírozás és a rossz menedzsment már évek óta rányomja pecsétjét a vasúttársaság működésére. „Évek óta egyre rosszabbul működik minden, példának okáért a Boc-kormány megszüntette a CFR-alkalmazottaknak járó utazási kedvezményeket, s mint a napokban kiderült, a Ponta-kormány mindezt 2013-ig meghosszabbította. Nagyon sajnálom, hogy idáig kellett eljutni, a miniszter állítólag igyekszik megoldani a helyzetet” - tette hozzá az érdekvédelmi megbízott. Amúgy a kolozsvári regionális központon belül a CFR utasszállító részlege alkalmazottainak mintegy 60%-a, az infrastruktúra részleg alkalmazottainak pedig mintegy 90%-a tagja a Libertatea szakszervezetnek, de egyéb vasúti szakszervezetek is csatlakoztak a megmozduláshoz.

Spontán akció

A sztrájkról magáról tulajdonképpen szerdán kora reggel döntöttek a szakszervezet bukaresti tagjai, s az információkat belső távközlési rendszerükön keresztül adták tovább a regionális központoknak. Nem a mozdonyvezetők, hanem első sorban a forgalmisták sztrájkoltak, úgy, hogy nem adtak szabad utat a vonatoknak. Az utasok az egésznek a hátteréről semmit nem tudtak, de a szakszervezeti vezető tudomása szerint nem voltak reklamációk. Reggel kilenckor mindenütt helyreállt a közlekedés, kivéve Brassót, ahol a depó alkalmazottai folytatták a sztrájkot – mint tudatták, egészen addig, míg nem kapják meg a fizetésüket. Mindez azonban Bihar megyét, illetve a regionális központot nem érintette.

Délután kaptuk a hírt, hogy Relu Fenechiu szállításügyi miniszter megígérte, hogy a csütörtöki nap folyamán az alkalmazottak kézhez kapják fizetésüket, azonban a brassói depóban még délután is sztrájkoltak.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!