ERDON Országos hírek

2013.01.28. 16:55

Megint (meg)menekül Voiculescu

Újra menekül az igazságszolgáltatástól, ráadásul ugyanazzal a módszerrel: tegnap mondott le másodszor szenátori mandátumáról Dan Voiculescu milliárdos, a PC alapítója. Szándékai dubiózusak.

Újra menekül az igazságszolgáltatástól, ráadásul ugyanazzal a módszerrel: tegnap mondott le másodszor szenátori mandátumáról Dan Voiculescu milliárdos, a PC alapítója. Szándékai dubiózusak.

 

Kilépett a parlamentből, azaz lemondott szenátori mandátumáról hétfőn Dan Voiculescu. A kormányzó USL legkisebb tömörülésének, a Konzervatív Pártnak (PC) az alapítója tavaly egyszer már lemondott mandátumáról azért, hogy büntetőjogi dossziéja ne kerülhessen a számára kedvezőtlen ítélettel fenyegető legfelső igazságszolgáltatási fórum elé. Akkor jól taktikázott: dossziéját vissza is küldték a bukaresti bíróságnak, ami ügyének további fektetésével volt egyenlő. Az új választásokon tavaly decemberben aztán ismét indult Voiculescu. Akkor újra bekerült a szenátusba, és pártja, az USL tagjaként újra kormányra is jutott. Így most kvázi biztonságos helyzetben dönthetett ismét a kilépés mellett.

Az ügy háttere

A PSD-vel és a PNL-vel szövetséges PC irányítója hétfőn délután jelentette be, hogy megint visszaadja szenátori mandátumát: olyan pillanatban tette ezt, ami számára ismét kellemetlen. Miután ugyanis decemberben megint szenátor lett, „újraéledt” jelenlegi büntetőjogi ügye is: a bukaresti bíróság visszaküldte a korrupciós dossziéját a legfelsőbb testületnek. Ügyét január 31-én tárgyalja a Semmítőszék.

Ezúttal abban a dossziéban vádlott a politikus, amely az Élelmiszerügyi Kutatóintézet gyanús magánosításával kapcsolatos. E privatizáció során 60 millió euró cserélt gazdát illegálisan. Voiculescut még 2008-ban küldték bíróság elé emiatt, 12 másik vádlottal együtt. A DNA ügyészei szerint a teljes privatizáció egy nagy színjáték volt, ami kifejezetten Voiculescu anyagi érdekében történt. Csak tavaly 17-szer tudott elérni halasztást a tárgyalásokon a politikus. Megjegyzendő, hogy miután most újra honatyának választották, nem tette le az esküt társaival együtt, hanem egy hónapot kivárt, mielőtt ismét hivatalosan szenátor lett – időközben azt mérlegelve, merre haladhat büntetőjogi ügye. Úgy néz ki azonban, hogy végül most rosszul számított, s ezt „helyrehozandó” távozott ismét a parlamentből, ismét arra játszva, hogy dossziéja alacsonyabb szintre kerül vissza, s így újabb halasztást szenved a kétesélyes döntés meghozatala.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!