ERDON Országos hírek

2013.01.06. 15:52

Kétségek a titkos paktummal kapcsolatban

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) vezetői szerint nem hiteles az RMDSZ által napvilágra hozott, az USL-vel kötött titkos paktum szövege, hangzott el a nagyváradi évkezdő sajtótájékoztatón pénteken délelőtt.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) vezetői szerint nem hiteles az RMDSZ által napvilágra hozott, az USL-vel kötött titkos paktum szövege, hangzott el a nagyváradi évkezdő sajtótájékoztatón pénteken délelőtt.

 

2013 az autonómia éve lesz, hirdette meg nagyváradi évkezdő sajtótájékoztatóján Tőkés László EP-képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke. Mint fogalmazott, az autonómia nagyon régi intézmény Európában, ugyanakkor egy elfogadott európai érték is, ezért az EMNT és az EMNP arra fognak törekedni, hogy megismertessék a hazai közvéleménnyel a már működő autonómiamodelleket. „Ez annál is időszerűbbnek tűnik, mert az erdélyi románságban is kezd ébredni az önállóság iránti igény” – fogalmazott Tőkés László, aki a továbbiakban kijelentette, hogy idén is folytatni kell a kommunizmus perét, emellett szükség van a plurális egység megteremtésére. Kilátásba helyezte az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórum kiszélesítésének szükségességét, és véleménye szerint tovább kell építeni a Nemzeti Együttműködés Rendszerét, ugyanakkor létre kell hozni a Román-Magyar Kerekasztalt. Toró T. Tibor, az EMNP elnöke bejelentette, hogy a választások befejeztével az EMNP-ben tisztújításra kerül majd sor: januárban és februárban a helyi szervezetek, márciusban a megyei szervezetek, áprilisban pedig az országos szervezet tart tisztújító közgyűlést. Ő is aláhúzta azt, hogy a párt egyik első számú feladatának tekinti 2013-ban azt, hogy az autonómia és a föderalizmus eszméjét népszerűsítse. A katalán példa nyomán Romániában is tömegdemonstrációkat kíván majd szervezni a párt az EMNT-vel együttműködésben. Ugyanakkor más típusú rendezvényekkel is azt a célt kívánják szolgálni, hogy az autonómia és föderalizmus eszméje egyre elterjedtebb legyen az országban.

Még mindig titkos?

A pénteki sajtótájékoztatón a politikusok annak a véleményüknek adtak hangot, hogy az RMDSZ által egy nappal korábban nyilvánosságra hozott titkos paktum nem egyezik meg annak a megállapodásnak a szövegével, amelyet valójában megkötött a szövetség az USL-vel. Tőkés László kifejtette, hogy a párt vezetőségének nem volt felhatalmazása a szövetség illetékes fórumai és a magyar közösség részéről egy ilyen egyezmény megkötésére. Tőkés emlékeztetett arra, hogy az RMDSZ a Demokrata-Liberális Párttal (PD-L) közösen szervezte meg Bukarestben október közepén az Európai Néppárt (EPP) európai közgyűlését, de az RMDSZ már október 1-jén megkötötte a titkos paktumot az USL-vel. Tőkés László úgy ítélte meg, hogy erről a tényről értesíteni kell az Európai Néppárt legfelsőbb vezetését. Toró T. Tibor, az EMNP elnöke is élt a gyanúperrel, hogy az RMDSZ nem azt a szöveget hozta napvilágra, amelyet valójában aláírtak. „Ez egy kozmetikázott szöveg” – fogalmazott Toró. Mint mondta, azért gondolja ezt így, mert a dokumentum napvilágra kerülése előtt Kelemen Hunor RMDSZ-elnök arról beszélt, hogy szeptemberben kötöttek paktumot, miközben azt októberben írták alá, továbbá Kelemen korábban azt mondta, hogy a megállapodásnak három pontja volt, most meg kiderült, hogy négy van, illetve arról is beszélt az RMDSZ elnöke, hogy csak ő írta alá a dokumentumot, most pedig úgy tűnik, hogy Borbély László is aláírta azt. „Erkölcsieg megbukott ez az RMDSZ vezetőség”, szögezte le Toró T. Tibor, aki szerint az RMDSZ Wilfried Martenst, az EPP elnökét is becsapta, hiszen szokás az, hogy az EPP elnöke a tagállamokban tevékenykedő, az EPP-hez tartozó pártok mellett kampányol. „Nem biztos, hogy Martens elnök akkor is kampányolt volna az RMDSZ mellett, ha tudott volna a titkos paktumról” – mondta Toró. A politikus leszögezte, hogy az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórum (EMEF) összehívását fontosnak tartják, annak ellenére, hogy az RMDSZ titkos paktumot kötött az USL-vel. Kifejtette, éppen azért van szükség az EMEF-re, hogy a jövőben effajta, a magyarság háta mögött és tudta nélkül zajló paktumpolitizálás ne fordulhasson elő.

A többit is

Szilágyi Zsolt, az EMNP alelnöke követelte, hogy az RMDSZ hozza nyilvánosságra a paktum eredeti szövegét, valamint annak titkosított csatolmányait is. A politikus kijelentette, hogy a paktum aláírásával az RMDSZ vállalta azt, hogy nem tesz javaslatot az Alkotmány módosítására az USL nélkül. „Ezzel az RMDSZ elárulta saját programját, mert nyilván lemondott arról, hogy a román nemzetállamra vonatkozó kitétel módosítására javaslatot tegyen” – fogalmazott Szilágyi. A politikus közölte, a paktum kimondja azt, hogy az RMDSZ és az USL azokban a megyékben is titkos paktumot kell kössön a választások előtt, ahol ezek a formációk többséget alkotnak. Ennek alapján azt kérte, hogy a megyei szinten kötött paktumokat is hozzák nyilvánosságra. Szilágyi Zsolt feltételezte, hogy ezeknek a megyei paktumoknak a része volt a megfélemlítési hadjárat, amelyet a hatóságok az EMNP politikusai ellen bevetettek a kampány idején, ugyanakkor Szilágyi szerint a Bihar megyében kötött titkos paktum része lehetett az is, hogy a hatóságok nem vizsgálják a nagyváradi Ady-központ ügyét, mely beruházás kapcsán 1,1 millió euróval nem tud elszámolni az RMDSZ – fejtette ki a politikus.

Pap István

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!