ERDON Országos hírek

2013.01.06. 15:55

De meddig?

Örvendek annak, hogy a megfelelő tárgyalások eredménye következtében, Frunda György volt szenátor egyezségre jutott Victor Ponta kormányfővel, és elfogadta azt a felkérést, mely szerint: jogi, nemzetközi és kisebbségi ügyekben fogja segíteni a miniszterelnök munkáját.

Örvendek annak, hogy a megfelelő tárgyalások eredménye következtében, Frunda György volt szenátor egyezségre jutott Victor Ponta kormányfővel, és elfogadta azt a felkérést, mely szerint: jogi, nemzetközi és kisebbségi ügyekben fogja segíteni a miniszterelnök munkáját.

 

Frunda György szerintem jogi szempontból az egyik legfelkészültebb és leghatékonyabb, magyar színekben tevékenykedő politikusa a hazai ’89-es események utáni politikai életnek.

Ezt bizonyítja, a Román Parlamentbe akkreditált újságírók 1994-ben megválasztják az Év Szenátorának.

A Bukarestben megjelenő V.I.P. hetilap 1996-ban megválasztja az Év Politikusának. A magyarországi Szféra kulturális szolgáltató intézmény 1997-ben a Szféra Glóbusz díjjal tüntette ki, melyet 2004-ben vehetett át.

A néhány felsorolt adatból is kiderül, egy nagyon tudatos és tartásos politikusról van szó, aki pontosan tudja, mit is kell tennie.

Mondok egy példát 1996-ban, amikor először állított elnök- jelöltet az RMDSZ, a szerepre Frunda Györgyöt javasolta. A választókkal való találkozása, Kolozsváron, a zsúfolásig megtelt Sport- csarnokban volt. A hallgatóság rendkívül értékelte a politikus politikai lényeglátását. De ugyanakkor a belső kisugárzást is, ami a nagyon sikeres politikusból áradt a jelenlevő tömeg felé.

Négy évvel később ez a hatásosság már csökkentebb volt.

Nagyon hosszú média pályafutásom alatt nagyon sok, jelentős politikussal hozott össze sorsom, különböző időszakokban.

Ennek fényében merem állítani, és ezzel nem állok egyedül, a politikusi pálya egyike azon mesterségnek, mely a legjobban, igénybe veszi az emberi szervezetet. Tehát a terhelésre nagyon oda kellene figyelni. Amit szerintem nagyon sok politikus nem tesz meg. Nem véletlenül határozták el azt bizonyos országokban, hogy bizonyos tisztségeket csak bizonyos ideig lehet gyakorolni.

A felhalmozott tapasztalatot kamatoztatni lehet azáltal, hogy a tapasztalatait a fiatalabb nemzedéknek átadja.

Bizonyos országokban a jövő politikusait nemcsak felkutatják, hanem alaposan kiképzik. Mert a politika is mesterség, amit meg kell tanulni. Meg kell tanulni mindazt, amit egy jól képzett politikusnak föltétlenül tudnia kell. Nem a véletlennek köszönhető az, hogy az utóbbi 23 évnek a valóban alkotó, bizonyos pártok vagy szervezetek színeiben tevékenykedő politikusok voltak a legeredményesebbek az egyszerű választók köreiben.

Mert az egyszerű választó az esetek többségében azt szeretné, hogy az eljövendő élete könnyebb, elviselhetőbb legyen. Ne legyen leterhelve olyan törvénykezéstől, mely az életét nehezíti.

Egy olyan egyénnek, kinek havi fizetése mai pénzben több ezer lej, a meg-növekedett villany- és gázszámlákat, és szolgáltatásokat könnyebb kifizetni, mint a szerényebb, pár száz lejes fizetéssel rendelkezőknek.

Személyes tanácsadóként Frunda György a Román Parlament miniszteri kabinetjében fog dolgozni.

Biztos vagyok benne, tudása legjavát, adja.

De meddig?

Erre a választ a jövő adja meg.

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!