ERDON Országos hírek

2012.12.06. 11:52

Lemondott mandátumáról egy román szenátor

Lemondott szenátori mandátumáról Mircea Diaconu liberális honatya, akiről a legfelső bíróság már júniusban megállapította, hogy szenátori megbízatása összeférhetetlen egy másik tisztségével.

Lemondott szenátori mandátumáról Mircea Diaconu liberális honatya, akiről a legfelső bíróság már júniusban megállapította, hogy szenátori megbízatása összeférhetetlen egy másik tisztségével.

 

A szenátor egy önkormányzati tulajdonban lévő bukaresti színház igazgatói tisztségét is betöltötte korábban törvényhozói mandátumával egy időben, amiről a legfelső bíróság megállapította, hogy ez törvénytelen. Az ügyben a közszereplők vagyonának ellenőrzésére hivatott úgynevezett feddhetetlenségi ügynökség indított vizsgálatot.

A román szenátus azonban nem volt hajlandó megvonni a szenátortól mandátumát a jogerős bírósági döntés alapján, ezért az ügy az alkotmánybírósághoz került.

A testület novemberben megállapította, hogy alkotmányos természetű jogi konfliktus keletkezett az igazságszolgáltatás és a törvényhozói hatalmi ág között azáltal, hogy a szenátus nem vette figyelembe a bírósági végzést.

A román szenátus kedden sem volt határozatképes, így az alkotmánybírósági döntés alapján immár másodszor sem fogadhatta el a szenátor mandátumának megvonásáról szóló határozatot. Diaconu végül szerdán, néhány nappal a parlamenti választás előtt, benyújtotta lemondását.

Diaconu a kormányzó Szociál-liberális Szövetség (USL) szenátora volt. Az USL lényegében megvédte emberét arra hivatkozva, hogy annak idején a szenátus jogi bizottsága engedélyezte neki a két tisztség egy időben való ellátását.

Traian Basescu államfő korábban felszólította a szenátust, hogy mielőbb vonják meg Diaconu mandátumát, mert a román igazságszolgáltatást megkülönböztetett figyelemben részesítő Brüsszelben az ügy rossz fényt vet Romániára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!