ERDON Országos hírek

2012.11.01. 16:20

Javaslat a legfőbb ügyész és a korrupcióellenes főügyész személyére

Megnevezte Mona Pivniceru román igazságügyi miniszter csütörtökön azt a két személyt, akit a legfőbb ügyész, illetve a korrupcióellenes főügyész posztjára javasol.

Megnevezte Mona Pivniceru román igazságügyi miniszter csütörtökön azt a két személyt, akit a legfőbb ügyész, illetve a korrupcióellenes főügyész posztjára javasol.

 

A miniszter Tiberiu Nitut javasolta legfőbb ügyésznek, aki korábban Laura Codruta Kövesi volt legfőbb ügyész helyettese volt. A korrupcióellenes főügyészi tisztségre a miniszter Ioan Irimiét szemelte ki, aki eddig a korrupcióellenes ügyészség Kolozs megyei hivatalát vezette.

A miniszter egy bukaresti sajtótájékoztatón elmondta: véleménye szerint a két jelöltnek jó esélye van arra, hogy elnyerje a végleges kinevezést. Ennek érdekében ugyanis előbb a Legfelső Bírói Tanácsnak kell véleményeznie a miniszter által kiválasztott jelölteket, de ez a vélemény csak konzultatív jellegű. A kinevezések véglegesítése sokkal inkább Traian Basescu államfőtől függ, akinek döntő szava van ebben a kérdésben.

Daniel Morar volt korrupcióellenes főügyész nem adta be pályázatát a legfőbb ügyészi posztra. Ezt azzal indokolta, hogy szerinte nem átlátható szempontok szerint zajlik az igazságügyi minisztérium által kiírt versenyvizsga. Kövesi az igazságügyi minisztérium keretében brüsszeli funkciót vállalt, ezért utólag bejelentette, hogy a korrupcióellenes főügyészi posztot már nem pályázza meg annak ellenére, hogy eredetileg jelentkezett a versenyvizsgára.

Kövesi és Morar elmúlt hatéves tevékenységét kedvezően értékelte Brüsszel, amely a román ügyészség két kulcspozíciójára való kinevezési folyamatot árgus szemekkel figyeli. Pivniceru Brüsszelben is tárgyalt az Európai Bizottság illetékeseivel, akik leszögezték: elvárják Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök kormányától, hogy valós szakmai eredmények alapján döntsön az ügyészség új vezetőiről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!