ERDON Országos hírek

2012.10.15. 12:21

Ötven százalék alatt az USL

Az általuk célként kitűzött ötven százalékos népszerűségi index alá esett az USL pártszövetség kvótája. Két hónappal a decemberi választás előtt más gondjaik is szaporodnak.

Az általuk célként kitűzött ötven százalékos népszerűségi index alá esett az USL pártszövetség kvótája. Két hónappal a decemberi választás előtt más gondjaik is szaporodnak.

 

Ősellenségeként kezeli Crin Antonescu, az USL társelnöke, a PNL elnöke Traian Băsescut – ám állandó fegyvercsörtetésével végül maga ellen dolgozott. Ez derül ki a CSOP intézet közvélemény-kutatásából. Eszerint ugyanis Antonescu egyre népszerűtlenebb, messze elvesztette fórját: immár csak 2 százalékkal magasabb a népszerűsége, mint magának Traian Băsescunak. Antonescu jelenleg 21 százalékos támogatottságot mondhat magáénak, csak az utóbbi két hónapban 7 százalékot zuhant a felmérésben – míg az általa állandóan bírált Băsescunak stabilan 19 százalékos mostanság ez az indexe. A legtöbbet akkor kisebbedett a választók szemében az USL-s Antonescu, amikor nemrégiben ideiglenes államfőként a Cotroceni-palotában töltött némi időt. Ezzel szemben Băsescuról még elmondható: a kutatásban mért összes politikus közül ő az egyetlen, akinek hónapok óta változatlan a tetszési indexe.

Lefelé

Az USL pártszövetség támogatottsága is egyre csökken, amióta kormányon van. Jelenleg a jogosultak mintegy 48 százaléka voksolna rájuk. Csak augusztus óta ez 2 százalékkal való erodálódást jelent. Victor Ponta kormányfő is egyre népszerűtlenebb: a PSD-elnök, s egyben USL-társelnök politikus négy hét alatt vesztett 2 százalékot. Jelenleg 28 százalékos a támogatottsága.

Nem növekszik viszont gyorsan a felmérésekben a frissen alapított Jobb Romániáért Szövetség (ADR). Ez a tömörülés az amely Mihai Răzvan Ungureanu köré épül, a PDL közreműködésével. Az ADR támogatottsága 23 százalékos most (külön mérték a pártszövetség fő tömörülésének, a PDL-nek az adatát, amely szintén 23 százalékra jött ki). Augusztushoz képest minden esetre két százalékkal népszerűbb most az ADR.

A parlamentbe tart még a Dan Diaconescu Néppárt (PPDD). Mint megírtuk, Diaconescu kampánycélokból nemrégiben nagyszabású manőversorozatot hajtott végre az Oltchim vállalat privatizációja kapcsán – de végül becsődölt ezzel. A friss felmérés szerint akciója nem sokban segítette: népszerűsége alig változott. Támogatottsága most 14 százalékos.

Érdekesség, hogy – bár az USL támogatottsága csökkenőben van – annak ellenére az USL-re szavaznának a legtöbben, hogy közben a lakosság 73 százaléka úgy véli: rossz irányba kormányozzák Romániát.

A Becali-ügy

Az USL időközben minden fronton mindent megpróbál megtenni azért, hogy minél több szavazatot szerezzen a december 9-i parlamenti választáson. Így legutóbb – mint jeleztük – a botrányairól ismert Gigi Becalit tervezik felvenni jelöltlistájukra, hogy a labdarúgásban is érintett Becali híveinek voksait megszerezzék. Erről Crin Antonescu tárgyalt a nevezettel, aki eddig Corneliu Vadim Tudor szövetségese volt. Victor Ponta miniszterelnök azt mondta erről: támogatja Becali felvételét az USL-listára, mivel kormányfőként is szimpatizál a Steaua focicsapattal. Hozzátette: azért is jó nekik Becali indulása, mert éppen abban a választási körzetben mérkőzne meg, ahol Dan Diaconescu is. Diaconescu közben azt nyilatkozta, ő azt tervezi, hogy ott indul, ahol Ponta is, „bárhol is legyen ez”.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!