ERDON Országos hírek

2012.10.03. 09:44

Két év börtönbüntetésre ítéltek egy médiamágnást

Első fokon két év letöltendő börtönbüntetésre ítéltek Romániában bűnpártolás miatt egy médiamágnást, aki az egyik leghírhedtebb romániai pilótajáték csődbe juttatása miatt elítélt személyt finanszírozott azért, hogy elrejtőzzön a hatóságok elől - derült ki kedden a bukaresti bíróság ítéletéből.

Első fokon két év letöltendő börtönbüntetésre ítéltek Romániában bűnpártolás miatt egy médiamágnást, aki az egyik leghírhedtebb romániai pilótajáték csődbe juttatása miatt elítélt személyt finanszírozott azért, hogy elrejtőzzön a hatóságok elől - derült ki kedden a bukaresti bíróság ítéletéből.

 

Sorin Ovidiu Vantu Románia egyik leggazdagabb üzletembere, aki jelenleg börtönben van, miután egy év letöltendő szabadságvesztésre ítélték korábban zsarolás miatt. Vantu egy üzlettársát fenyegette meg.

A mostani ügyben azzal vádolják, hogy 2009-ben és 2010-ben pénzt küldött Nicola Popának, akit jogerősen húsz év börtönbüntetésre ítélt a román igazságszolgáltatás az Országos Befektetési Alap (FNI) csődbe juttatása miatt. A szándékosan csődbe juttatott pilótajátékban több százezer román megtakarított pénze veszett el.

Popát távollétében ítélték el, de időközben az indonéziai hatóságok elfogták, és kiadták Romániának, így már ő is börtönbe került. Vantu még akkor küldött neki pénzt, amikor rejtőzködött a hatóságok elől.

Vantut Románia egyik legbefolyásosabb üzletemberének tartották, hiszen kiterjedt médiabirodalommal rendelkezett. Nem egyszer a választási kampányok kereszttüzébe került, hiszen Traian Basescu államfő azt állította, hogy valójában Vantu és más olyan "médiamogulok" irányítják Romániát, akik a korrupt politikai és gazdasági rendszer fenntartásában érdekeltek.

Mircea Geoana szociáldemokrata államelnökjelölt például 2009-ben a választási kampány utolsó hetében Vantunál tett látogatást, ami a sajtó tudomására jutott. A politikus nem tudott világos magyarázatot adni erre, és elemzők szerint ez is közrejátszott abban, hogy Basescu hajszálnyi különbséggel megnyerte a választást Geoana előtt.

Az üzletember megfellebbezheti a mostani bírósági ítéletet. A feje fölött azonban tovább gyűlnek a sötét felhők, hiszen a román legfőbb ügyészség a múlt héten egy újabb dossziéban emelt vádat ellene. Ez éppen a FNI-hez kapcsolódik.

Az ügyészek azt állítják, Vantu bujtatta fel Popát arra, hogy jelentős összegeket sikkasszon el a befektetési alap pénzéből. Az ügyészek szerint Popa az üzletember cégei számlájára küldött jelentős összegeket, így szerintük maga Vantu sem idegen a FNI csődbejuttatásától.

Ennek kapcsán az ügyészek vizsgálódtak már Vantu ellen a 2000-es évek elején, de "bizonyítékok híján" lezárták az ügyet. Popa hazahozatása után a legfőbb ügyészség újból vizsgálatot indított.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!