ERDON Országos hírek

2012.10.03. 14:08

Csalt és kárt okozott DD

Megtették a feljelentést a minden vonalon kampányoló Dan Diaconescu ellen: különösen nagy kárt okozó, folytatólagos formában elkövetett csalás miatt. Közben bukott egy vezető.

Megtették a feljelentést a minden vonalon kampányoló Dan Diaconescu ellen: különösen nagy kárt okozó, folytatólagos formában elkövetett csalás miatt. Közben bukott egy vezető.

 

Feljelentést tett, majd le is mondott Remus Vulpescu, az Ipari Privatizációs és Állami Részvényalap Hivatalának vezetője. Távozása kapcsán elnézést kért a közvéleménytől, valamint az állam vezetőitől, amiért meghiúsult az Oltchim vállalat szeptember 21-i privatizációja. Mint ismeretes, a licitet akkor Dan Diaconescu nyerte, hatalmas árajánlattal – azt hangoztatta, hogy a vállalat megvásárlásával meg akarja menteni azt a csődtől. Elemzők szerint azonban egyszerűen blöffölt, mivel ezt is saját médiaszereplésének felturbózására, a december 9-re kiírt választásokkor a parlamentbe törekvő pártjának reklámozására használta. Diaconescu végül nem is fizette ki a hatalmas vételárat, ezért az Oltchim privatizációja meghiúsult, a magánosítási eljárást újrakezdik.

Idejében visszafogni…

Diaconescu gyanús hátterű árverési győzelme miatt a miniszterelnök már jelezte, hogy leváltani készül a témakör felügyeletéért felelős Ipari Privatizációs és Állami Részvényalap Hivatalának vezetőjét. Remus Vulpescu azonban nem várta ezt meg, ezért mondott le inkább. Ugyanakkor szerdán a főügyészségen feljelentette Dan Diaconescut különösen nagy kárt okozó, folytatólagos formában elkövetett csalás miatt. Az indoklás szerint Diaconescu becsapta az államot és a közvéleményt is amikor azt állította, hogy rendelkezésére áll az általa megajánlott mintegy 200.000.000 lej az Oltchim többségi részvénycsomagjának megvásárlására. Vulpescu szerint Diaconescu manőversorozata bűnözői tevékenységnek minősíthető. A feljelentésben az is szerepel, hogy az illető okmányokat is hamisított, annak céljából, hogy hozzájuthasson a többségi részvénycsomaghoz, s ezzel megmentőként tüntethesse fel magát.

Victor Ponta miniszterelnök tegnap a kormányülés elején jelezte: szükséges lenne visszafogni az ilyen manővereket. Úgy véli, ha az igazságszolgáltatás részéről végül nem történne semmi Diaconescu ügyével, akkor az ilyesmi megismétlődhet. Ugyanakkor jelezte: a szakminisztérium rövidesen stratégiát készít az Oltchim újraindítására. Szerinte a privatizációval jövőre próbálkoznak meg újra.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!