ERDON Országos hírek

2012.10.24. 18:40

Az uniós támogatások befagyasztása miatt tüntettek Romániában

Civil szervezetek rendeztek utcai tüntetést több romániai nagyvárosban szerdán az európai támogatások befagyasztása miatt, amiért a román kormányzati intézményeket teszik felelőssé.

Civil szervezetek rendeztek utcai tüntetést több romániai nagyvárosban szerdán az európai támogatások befagyasztása miatt, amiért a román kormányzati intézményeket teszik felelőssé.

Bukarestben a humán erőforrás fejlesztését célzó operatív program több száz kedvezményezettje vonult a kormány épülete elé, tiltakozásul az európai támogatások befagyasztását eredményező "kormányzati hibák" ellen. A demonstráció szervezői szerint a fővárosi megmozdulással egy időben Temesváron, Marosvásárhelyen és Jászvásáron (Iasi) is utcára vonultak azoknak a kisvállalkozásoknak és alapítványoknak a képviselői, amelyeket ellehetetlenített az uniós pénzek elvonása.

A humán erőforrás programban a megítéltnél 25 százalékkal kevesebb pénz megtérítését helyezte kilátásba az Európai Bizottság a közbeszerzési eljárásoknál felfedezett szabálytalanságok miatt. Az EB júniusban a szállítási, a régiófejlesztési, a gazdasági versenyképességet növelő és a környezetvédelmi operatív program finanszírozását is befagyasztotta Romániában.

Az uniós pénzek felhasználásáról döntő személyek különböző összeférhetetlenségi helyzetben vannak - közölte a napokban Horia Georgescu, a magas rangú tisztségviselők vagyonának ellenőrzésére hivatott román feddhetetlenségi ügynökség (ANI) vezetője. Georgescu szerint a romániai helyi választott tisztségviselők több mint egynegyede saját cégeihez vagy ismerősei és rokonai vállalkozásaihoz irányítja az uniós pénzeket.

Az uniós pályázatok nyertesei szeptemberben nyílt levélben követelték a bukaresti kormánytól, hogy hitellel segítse projektjeik működését, amíg az uniós pénzek megérkeznek. Kifogásolták továbbá, hogy azokat is büntetik, akik nem tehetnek az EB által észlelt csalásokról.

"A ti inkompetenciátok, a mi csődünk", "PDL, USL egyre megy: az uniós pénzeket továbbra sem fizetik" - ilyen feliratokkal vonultak fel szerdán a bukaresti tüntetők, arra utalva, hogy sem az előző jobbközép, sem a mostani balliberális kormány nem tudott rendet tenni az uniós támogatások felhasználásában. A tüntetők hangoztatták: több száz civil szervezet fog megszűnni, és több tízezer munkahelyet kell felszámolni Romániában, ha a kormány nem fizeti ki az uniós pályázatokban leszerződött pénzeket.

A lehívott európai alapok arányát tekintve Románia az utolsó helyen áll Európában: a mostani hétéves költségvetésben rendelkezésére álló 19 milliárd euróból kevesebb mint kétmilliárd eurót sikerült elköltenie. Tekintettel arra, hogy évi csaknem másfél milliárd euróval járul hozzá a közös büdzséhez, Románia egyelőre nettó befizetője az uniós költségvetésnek.

Az uniós támogatások befagyasztása miatt rendezett bukaresti tüntetés rendbontás nélkül ért véget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!