ERDON Országos hírek

2012.08.26. 11:55

Medgyesi Nemzetközi Közép-Európai Filmfesztivál

Közép- Kelet Európa hét országának, valamint a nemzetközi filmvilágának 40 alkotásával ismerkedhetnek meg a filmrajongók, a filmes szakemberek a II. Medgyesi Közép-Európai Filmfesztiválon.

Közép- Kelet Európa hét országának, valamint a nemzetközi filmvilágának 40 alkotásával ismerkedhetnek meg a filmrajongók, a filmes szakemberek a II. Medgyesi Közép-Európai Filmfesztiválon.

 

A román filmművészet egyik legismertebb személyisége, Radu Gabrea immár másodszor rendezi meg Medgyesen, a város Polgármesteri Hivatalának kulturális osztálya, a Kulturális Minisztérium és a Nemzeti Értékek, az Országos Filmforgalmazó Vállalat, és a Küküllő- menti Fejlesztési Szövetség segítségével, a Közép- Európához tartozó országok filmeseinek találkozóját.

2012. szeptember 3- 8. között zajlik a Medgyesi Nemzetközi Közép-Európai Filmfesztivál, hivatalos nevén Mediaş Central European Film Festival (továbbiakban MECEFF) „7+1”, A harmadik Európa címmel.

40 filmet, egészestét betöltő filmeket, dokumentum és rövid filmeket fognak bemutatni. A résztvevő országok: Ausztria, Szlovénia, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Magyarország, Románia díjazott filmjét mutatják be. Ugyanakkor a világ filmművészetének olyan értékes darabjait láthatja a nagyérdemű, melyekben román származású színészek szerepelnek, mint Jean Negulesco festő, forgatókönyvíró, rendező, producer és Edward G. Robinson kitűnő karakter színész. Mindkét említett színész nagy sikereket ért el a hollywoodi filmes világban. Edward G. Robinsont a XX. század 25 legjobb filmszínésze közé választották. A jó képű, temesvári származású, Johnny Weissmüller a Tarzan filmek főszereplőjeként becsülnivaló hírnevet szerzett, vagy Harvey Keitel rengeteg megvalósult lehetőséggel szerepelt. Mostanában Maia Morgenstern és Marcel Iureşnek sikerült az elődeik nyomában járni.

A „7+1”, A harmadik Európa 2012-es kiadása mindent megtesz azért, hogy a lehetőségekhez méltóan, a tavalyi sikert túlszárnyalva, olyan összeállítású programot prezentáljon, mely a filmvilág figyelmét erre az eseményre, irányítsa.

Portréfilmet készítettek Răsvan Popescu forgatókönyvíróval, az örmény származású Serghei Paradjanov rendező és forgatókönyvíróval.

Ennek köszönhető, Radu Gabrea fesztivál elnök vezette bizottság, válogatta a Jolly Paupers című, 1937.-ben készült zenés bohózatot. Rendezők Leon Jeannot és Zygmunt Turkov. A maga nemében fergeteges ütemében, két kiváló komikussal: Dzigan és Shumacher lengyel vállalkozókat alakítanak, akik azt hiszik kőolajat találtak. A filmnek nagy érdeme, hogy valahol sikerült tükröznie azt a minőségi ugrást, ami a lengyel filmművészetben megvalósult. Ebben az időben indul el a pályán Aleksander Ford, majd később Jerzy Kawalerowicz, Andrzej Wajda és Andrzej Munk.

A fesztivál versenyfilm szekciója

A versenyfilmek közül említhetjük a következőket:

Crulic - Drumul spre dincolo című animációs film, melyet írta és rendezte Anca Damian. A filmnek a stílusa dokumentum jellegű. Claudiu Crulic 33 éves fiatal, aki Lengyelországban dolgozott. Egy adott időben, börtönben kerül azzal a gyanúsítással, hogy lopott. Mint kiderült, abban az időben nem is volt az országban. Hiába fordult a hatóságokhoz a maga igazságával, nem hisznek neki. Sőt még akkor sem, amikor a Román Külügyminisztériumhoz is fordult.

Mivel nem kap segítséget, magára marad. Éhség-sztrájkba lép, és a lengyelországi börtönben meghalt. Az akkori idők román külügyminisztere az ügy miatt lemondott. 3 lengyel orvossal szemben bírósági eljárást indítottak az ügy miatt. Vlad Ivanov hangja jelenti a meghalt Crulic hangját. Vlad Ivanov szövegmondásának sokszínűsége, variációs lehetőségek tömegét szolgáltatva, a tragikus humort oly módon adagolva, hogy az a nézőben elérje azt a hatást, amit az alkotó ezzel a produkcióval szeretne megfogalmazni. A filmet Locarnoi Filmfesztiválon mutatták be, ahol külön díjban részesült. Varsóban nemzetközi nagydíjat nyert. Itthon Gopo díjban részesült.

Lengyel rendező, Wojtek Smarzowski Rózsa című filmjének története a második világháború után Poroszország borzalmaiból ihletődik. Megrázó cselekménysorozatban tárja fel azt az áttekinthetetlen állapotot, mely a háborús helyzet után kialakulhatott. Jobbnál jobb színészi alakításoknak köszönhetően nem mindennapi filmet láthatnak a nézők.

A film a varsói filmbemutató után a közönség nagydíját nyerte el.

A szlovéniai Jan Cvitkovic Archeo című filmje a világűrbe történő nézeteltérés helyzetet próbálja megmagyarázni egyéni módon.

Miklauzic Bence „A zöld sárkány gyermekei” című filmje sajátos témát mutat be. Magyarországon mind nagyobb gazdasági és politikai teret nyerő helyzet alakul ki. A kínaiak raktárnak használnak egy épületet, melyben él Wu (Yu Debin), aki nemcsak itt dolgozik, de itt is él.

Az ingatlan tulajdonosai szeretnék eladni az épületet, így a vevőkre várakozó ingatlanügynök Máté János (Rátóti Zoltán) és a dobozok között élő kínai hamar barátságot kötnek. Tulajdonképpen két magányos ember, akik egymás nyelvét sem beszélik igazán, nagyon rövid idő alatt megkedvelik egymást.

Apátlanok / Die Vaterlosen osztrák játékfilm, 2011, rendező: Marie Kreutzer,

Hans a nyolcvanas évek végéig egy nagy létszámú hippi lakóközösség vezetője volt. Halála előtt még egyszer látni kívánja a gyerekeit. A már felnőtt gyerekek számára a visszatérés a vidéki házba fájdalmas utazássá válik. Megszakadt kapcsolatok élednek újjá, régi sebek szakadnak fel. Mindenikük másképpen éli meg a találkozást, amelynek végső kicsengése a múlt felelevenítésének mikéntje, ki hogyan viselkedik. A közeledést hogyan fogadják és azt, hogyan kezelik.

Zdenek Jirásky rendező Poupata (Rügyek) című alkotása egy cseh kisvárosban élő család mindennapjaival foglalkozik olyan árnyaltan, hogy mindenik szereplő a maga karakterével jelzi azt az életformát, melyben a körülményekhez és az őket körülvevő eseményekhez, viszonyulnak. Forgatókönyvíró: Zdenek Yirásky. Nem csak a színészvezetés, de az operatőri munka, (Vladimir Smutny), a zene (Martin Prikryl) is kiváló. A prágai Lucerna Filmszínházban a legjobb film, rendezés, színész és operatőri munka díját vehették át.

A dokumentumfilmek között kiemelten érdekes a Nicky családja-című színes, szlovák- cseh- angol –amerikai izraeli dokumentumfilm, idő tartama 93 perc, készült 2011.-ben.

Rendező: Matej Mináč. Forgatókönyvíró: Matej Mináč, Patrik Pass. Zeneszerző: Janusz Stoklosa. Operatőr: Dodo Simoncic. Vágó: Patrik Pass. Szereplők: Klára Issová (anya) Michal Slaný (Sir Nicholas Winton)

Nicholas Winton teljesen egyedül, minden hivatalos segítség és támogatás nélkül, megszervezett és megmentett 669 kisgyermeket a II. világháború alatt. A kezdeti lépéseknél a legnehezebb volt a szülők meggyőzése arról, hogy engedjék el egyedül gyermeküket Nagy-Britanniába, mert ez az egyetlen lehetőség, hogy életben maradhassanak.

A zsidó gyermekeket végül sikerült biztonságosan, vonaton Prágából a hitleri Németországon keresztül Nagy-Britanniába szállíttatnia. Egy ember és az ő története ez a nem mindennapi alkotás, amely a dokumentumfilm eszközeivel a mai nézőknek üzen.

A hetedik művészet sajátos jellege a nézőkkel olyan cselekmény- sorozatot szeret közölni, amely lekösse figyelmüket, szórakoztassa, gazdagítsa szellemi kultúrájukat. Ugyanakkor olyan nemes gondolkodást akar képviselni, amely a társadalmat, az esetek többségében, a mindennapi humánus normák, elfogadására biztassa.

A MECEFF programjának jól átgondolt összeállítása is ezt a nemes célt szolgálja.

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!