ERDON Országos hírek

2012.07.11. 10:46

Martin Schulz: ha sérülnek az európai normák, az EU-nak fel kell lépnie

Ha sérülnek az európai normák, az Európai Uniónak fel kell lépnie ez ellen - hangsúlyozta keddi közleményében a román belpolitikai vitákkal kapcsolatban Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) szociáldemokrata pártállású német elnöke.

Ha sérülnek az európai normák, az Európai Uniónak fel kell lépnie ez ellen - hangsúlyozta keddi közleményében a román belpolitikai vitákkal kapcsolatban Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) szociáldemokrata pártállású német elnöke.

 

"A közösen vallott értékek és jogi normák unióját alkotjuk, és ezeket kivétel nélkül minden tagnak tiszteletben kell tartania. Kötelességünk cselekedni, ha ezeket megsértik" - fogalmazott Schulz, és külön kiemelte: a szabályok és normák megsértése esetén az Európai Bizottság köteles azonnal fellépni.

Az EP elnöke - mint most bejelentették - szerdán kora este találkozik Brüsszelben Victor Ponta román kormányfővel. Ponta korábbi bejelentés szerint csütörtökön tárgyal José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével.

A Barroso vezette testület aggodalmának adott hangot a romániai fejleményekkel kapcsolatban. A bizottság szóvivője kedden megerősítette, hogy folyamatosan figyelik, értékelik a helyzetet, és a testület várhatóan a csütörtöki csúcsszintű találkozó után foglal állást bővebben a romániai történésekről.

Schulz - akinek szocialista pártcsaládját az elmúlt napokban számos bírálat érte elsősorban a jobbközép irányultságú néppártiak részéről, amiért a szocialisták nem voltak partnerek a romániai helyzet rendkívüli EP-vitájához - most úgy fogalmazott, hogy "nagyon szoros figyelemmel" követi a romániai eseményeket.

"A jelek szerint két kibékíthetetlen tábor meglepő intenzitású politikai küzdelmének vagyunk a szemtanúi" - fogalmazott az EP-elnök.

A szocialista EP-frakció elnöke, Hannes Swoboda kedden közleményben bejelentette, hogy személyesen beszélt Barrosóval, és levélben is megkereste a romániai helyzettel kapcsolatban. Mindkét formában elsősorban azt sürgette, hogy az Európai Bizottság gyorsan és tárgyilagosan vizsgálja meg a fejleményeket, és adjon helyzetértékelést.

Megismételte, hogy amennyiben a bizottság az uniós jog sérülését állapítja meg, a vezetése alatt álló képviselőcsoport sem fogja tűrni a jogsértés folytatását.

Swoboda bejelentette, hogy szerdán ő is találkozik Ponta miniszterelnökkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!