ERDON Országos hírek

2012.07.15. 17:02

Európai polgári kezdeményezések támogatásáról döntött a Kárpát-medencei Magyar Autonómia Tanács

Teljes jogú tagszervezetként vette fel az Erdélyi Magyar Néppártot a Kárpát-medencei Magyar Autonómia Tanács (KMAT) legutóbbi, július 13-i budapesti ülésén.

Teljes jogú tagszervezetként vette fel az Erdélyi Magyar Néppártot a Kárpát-medencei Magyar Autonómia Tanács (KMAT) legutóbbi, július 13-i budapesti ülésén.A kérést Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke nyújtotta a KMAT elé annak a határozatnak alapján, melyet a Néppárt I. Országos Küldöttgyűlése fogadott el februárban. A Kárpát-medencei magyar autonómiatörekvések érdekében 2004-ben létrehozott KMAT-nak határon túli magyar politikai és civil szervezetek a tagjai, a Néppárttal tizenkettőre bővült ezek száma.

A Kárpát-medencei Magyar Autonómia Tanács (KMAT) 2012. július 13-i budapesti ülésén megállapította, hogy az Európai Polgári Kezdeményezés 2012. április 1-i hatálybalépésével új lehetőség teremtődött és új eszköz adatott a nemzeti közösségek jogainak európai érvényesítése terén. A KMAT által felkért szakértői bizottság, elemezve az eddig beterjesztett kezdeményezéseket, megállapította, hogy ezek egymást kiegészítő elvek alapján készültek el, nem jelezhető előre, miként értékeli majd az EB a javaslatokat, ezért mindegyiket érdemes benyújtani.

Tőkés László, a KMAT elnöke a kisebbségi jogokat más-más szempontból megközelítő kezdeményezésekről elmondta, hogy a SZNT a regionális önrendelkezést hangsúlyozó kezdeményezést készített, míg az EMNP és RMDSZ komplex kisebbségvédelmi stratégia és jogi keret megalkotására tettek javaslatot, ami a tömbben és a szórványban élőknek is egyaránt hasznos lenne. Mindegyik javaslat foglalkozik az anyanyelvi oktatással, az anyanyelv és a közösség kultúrájának megőrzésével és a diszkriminációmentességgel. A KMAT mind a nemzeti közösségek jogainak európai szabályain alapuló, mind pedig a régiók egyenlőségének és a regionális kultúrák fenntarthatóságának elvén megfogalmazott tervezeteket támogatja.

A KMAT a magyar nemzeti szolidaritás szellemében összehangolja a tagszervezetek munkáját a benyújtás folyamatában, és az Európai Bizottság által elfogadott kezdeményezéseket egységes módon támogatni fogja.

A Kárpát-medencei Magyar Autonómia Tanács tagszervezetei megállapodtak abban, hogy a polgári kezdeményezés ügyét kampánycélnak vagy pártérdekeknek nem vetik alá.

Az Erdélyi Magyar Néppárt sajtóközleménye

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!