ERDON Országos hírek

2012.07.05. 16:16

Adrian Nastase visszavonta a börtönbüntetés megszakítására vonatkozó kérését

Visszavonta csütörtökön a börtönbüntetés megszakítására vonatkozó kérelmét Adrian Nastase volt román miniszterelnök, akit a bukaresti legfelső bíróság júniusban jogerősen két év letöltendő szabadságvesztésre ítélt egy korrupciós perben.

Visszavonta csütörtökön a börtönbüntetés megszakítására vonatkozó kérelmét Adrian Nastase volt román miniszterelnök, akit a bukaresti legfelső bíróság júniusban jogerősen két év letöltendő szabadságvesztésre ítélt egy korrupciós perben.

 

Nastase jelenleg a bukaresti Rahova börtönkórházban tölti büntetését, miután öngyilkossági kísérletet követett el június 20-án, az ítélet kihirdetését követően.

A politikus ügyvédei korábban a büntetés-végrehajtás elhalasztását kérték a bíróságtól, de miután Nastasét a bukaresti Floreasca kórházból beszállították a börtönkórházba - és ezzel gyakorlatilag elkezdte a büntetés letöltését -, akkor a kérés átminősítését, vagyis a büntetés-végrehajtás megszakítását kérték. Tették ezt az elítélt egészségügyi állapotára hivatkozva. A kérés átminősítését már a múlt héten jóváhagyta a bíróság, és a tárgyalást csütörtökre halasztották amiatt, hogy Nastase nem lehetett jelen a tárgyalóteremben. Csakhogy időközben a volt kormányfő olyan iratot iktatott a bíróságon, amelyben a korábban benyújtott megszakítási kérés visszavonását igényelte. Ezt a kérését a bíróság csütörtökön tudomásul vette, így okafogyottá vált a per.

A román média szerint Nastase ezáltal elkerülte azt a megalázó helyzetet, hogy megbilincselve jelenjen meg a bíróságon.

Nastase igénybe vehet még rendkívüli fellebbezési lehetőségeket is, de bukaresti elemzők a legkönnyebb szabadulás módjának a kegyelemben részesítést tartják, főleg, hogy éppen folyamatban van Traian Basescu államfő felfüggesztése. Romániában ugyanis az államelnök részesíthet egyénileg kegyelemben elítélteket.

Basescu felfüggesztéséről a román parlament várhatóan pénteken szavaz. A felfüggesztés esetén Crin Antonescu, a szenátus elnöke veszi át ideiglenesen az elnöki hatásköröket. Ez utóbbiak ugyan korlátozottak, de az ideiglenes államelnöknek is jogában áll kegyelemben részesíteni elítélteket.

A szenátus elnöke csütörtökön kitérően válaszolt arra az újságírói kérdésre, amely Nastase esetleges kegyelemben részesítésére vonatkozott. Mint mondta, "diszkréten és felelősen" akarja ellátni az ideiglenes államfői tisztséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!