ERDON Országos hírek

2012.06.19. 12:41

Tiltakoznak a háziorvosok

Több kifogásolni valójuk is van a háziorvosoknak az elektronikus receptek bevezetésével kapcsolatban. Túl sok irodai munkát kellene végezniük, ha nem változik semmi.

Több kifogásolni valójuk is van a háziorvosoknak az elektronikus receptek bevezetésével kapcsolatban. Túl sok irodai munkát kellene végezniük, ha nem változik semmi.

 

Bojkottálhatják a háziorvosok az elektronikus recept bevezetését, tájékoztat a Mediafax hírügynökség – mivel a jelenleg érvényes szabályok szerint csak nekik kell majd kötelezőképpen használni, s a járóbeteg rendelők, illetve a kórházak orvosainak nem. A háziorvosok úgy vélik: nem korrekt, hogy utóbbiak küldőcédulákat töltenek majd ki, s a recepteket nekik kell majd kiállítaniuk. Azt is kifogásolják, hogy hónapról hónapra iratokat kell vigyenek az egészségbiztosítási pénztárhoz a pácienseik családi állapotára, lakhelyére vonatkozó módosulásokról, azonban a pénztár elmulasztja ezeket betáplálni a rendszerbe. A pénztár integrált számítógépes rendszere, a SIUI módosításra szorul, s ha a rendszert „csalásmentessé” akarják tenni, azt is tökéletesíteni kell, mondják a háziorvosok.

„Nem ellenezzük az elektronikus receptet, azt viszont igen, hogy csak nekünk, háziorvosoknak kell majd kötelezőképpen kiállítani” - válaszolt kérdésünkre dr. Ilyés Károly, a Bihar megyei Háziorvosok Szövetségének alelnöke. Mint hozzátette: ennek valószínűleg az lesz a következménye, hogy az összes beteg hozzájuk csődül majd receptért, s így ahelyett, hogy gyógyítással foglalkoznának, „aktakukac” lesz belőlük, erre megy majd a napi munkaidejük. Dr. Ilyés Károly szerint a rendelkezésnek az lehet az oka, hogy a kórházi orvosok, illetve a járóbeteg rendelők orvosai kevésbé értenek a számítógéphez, mint a háziorvosok, akiknek nagy része már évek óta számítógépen állítja ki a recepteket – viszont a kórházakban, járóbeteg rendelőkben általában van, aki diktálásra be tudja írni a receptet. A háziorvos azt is kifogásolja, hogy az elektronikus recepttel egyidejűleg nem vezetik be a biztosítási kártyát is – hiszen a kettő együtt tenné száz százalékosan biztonságossá a rendszert.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!