ERDON Országos hírek

2012.06.12. 08:46

Szakértő: fontos stratégiai célokat nem értek el a magyar pártok

Pászkán Zsolt politikai elemző szerint fontos stratégiai célokat nem sikerült elérniük a magyar pártoknak a vasárnapi romániai önkormányzati választáson, hiszen jelentős városokban, például Szatmárnémetiben és Marosvásárhelyen nem lesz magyar polgármester.

Pászkán Zsolt politikai elemző szerint fontos stratégiai célokat nem sikerült elérniük a magyar pártoknak a vasárnapi romániai önkormányzati választáson, hiszen jelentős városokban, például Szatmárnémetiben és Marosvásárhelyen nem lesz magyar polgármester.

 

A Románia-szakértő hétfőn az MTI-nek azt mondta: a felmérések már hónapokkal a választások előtt azt mutatták, hogy a romániai magyarok részvételi aránya elmarad majd a románokétól. Úgy vélte, az Erdélyi Magyar Néppártnak (EMNP) és a Magyar Polgári Pártnak (MPP) nem sikerült megszólítania azt a több mint félmilliós magyar szavazói réteget, amelyről azt gondolta, korábban azért nem ment el voksolni, mert csak a Romániai Magyar Demokrata Szövetségre (RMDSZ) adhatta volna voksát.

Az emberek "nem indultak el tömegesen a szavazófülke felé, csak azért, mert indult két másik párt is" - jegyezte meg. Mint mondta, a távolmaradás oka lehetett az is, hogy Romániából sokan külföldre mentek az elmúlt években. "A magyar kínálat" pedig nem volt elég erős ahhoz, hogy mozgósítsa őket: térjenek haza a választásra vagy szavazzanak a követségeken.

A magyar pártok közötti verseny az RMDSZ javára dőlt el - jelentette ki a szakértő.

Az elemző kiemelte, Kövér László házelnök az MPP tiszteletbeli elnökeként, Németh Zsolt, a Külügyminisztérium államtitkára pedig fideszes politikusként járt a múlt héten Romániában. Európában nem tekinthető beavatkozásnak a választási kampányba, ha külföldi támogatók is megjelennek kampányrendezvényeken, ez Magyarországon is többször megtörtént - hangoztatta.

Úgy látja, hiba volt azt gondolni, hogy a romániai magyarok egységesen, "tömbként" gondolkodnak, ahogyan a magyarországi politikusok látogatását sem egységesen értékelték.

Hangsúlyozta, az önkormányzati választások igazi tétje a vidéki települések megszerzése volt, mert az elmúlt év időközi választásai azt mutatták, hogy - különösen a kisebb települések esetében - a polgármesterek jelentősen befolyásolhatják a későbbi parlamenti választások eredményeit is.

Pászkán Zsolt megerősítette azt a korábban az MTI-nek elmondott álláspontját, mely szerint a Demokrata Liberális Párt (PDL) azért mondott le a kormányzásról februárban, hogy minimalizálhassa veszteségeit a következő választásokon. Úgy fogalmazott, ha nem így tett volna, még súlyosabb vereséget szenvedett volna a vasárnapi önkormányzati választásokon.

Az őszi parlamenti választásokon a jelenleg kormányzó és a vasárnapi választásokon is győzedelmeskedő baloldali szociálliberális szövetség (USL) akár 75 százalékos többséget is elérhet az új, egyfordulós választási rendszer eredményeként - mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!