ERDON Országos hírek

2012.06.13. 14:30

Bevezetik az elektronikus receptet

Három héten keresztül az illetékes intézmények képviselői a hamarosan bevezetendő elektronikus recepttel kapcsolatos képzéseket tartanak megyeszerte az orvosoknak és gyógyszerészeknek.

Három héten keresztül az illetékes intézmények képviselői a hamarosan bevezetendő elektronikus recepttel kapcsolatos képzéseket tartanak megyeszerte az orvosoknak és gyógyszerészeknek.

 

Kedden videokonferencián vettek részt a Bihar megyei Közegészségügyi Hatóság (DSP), valamint a Bihar megyei Egészségbiztosítási Pénztár (CAS) képviselői, melyen Vasile Cepoi egészségügyminisztertől kaptak utasításokat az elektronikus receptek bevezetésével kapcsolatban. Az elkövetkezendő hetekben képzéseket kell tartsanak az orvosoknak és a gyógyszerészeknek. Szerdán az élesdi háziorvosokat tájékoztatták a DSP, valamint a CAS képviselői, tudtuk meg dr. Marius Pîrcioagă DSP-igazgatótól, s az elkövetkezendő napokban a megye többi települése is sorra kerül, majd a kórházak és járóbeteg rendelők orvosait, ezt követően pedig a gyógyszerészeket képzik ki.

Áttekinthető lesz

Sok ezzel kapcsolatos tudnivaló már megtalálható az Országos Egészségbiztosítási Pénztár honlapján is, a www.cnas.ro címen, aki akar, máris elkezdhet tájékozódni, tette hozzá az igazgató. Szerinte az elektronikus receptek bevezetése nagyon hasznos, mert általa teljesen áttekinthető lesz, hogy kinek milyen gyógyszert írtak fel, illetve ezekből mit váltott ki - így mindenféle csalást kiszűrhetnek.

Oana Ungurtól, a CAS szóvivőjétől megtudtuk: július elsejétől vezetik be ezt a felírási módot, s év végéig párhuzamosan működik majd a hagyományos receptfelírással, azaz az orvosok dönthetnek vagy az egyik, vagy a másik mellett. Jövőre viszont már csak elektronikus receptre lesznek majd felírhatóak a gyógyszerek. Az elkövetkezendő periódus egyúttal a tesztelés időszaka is: várják az észrevételeket, javaslatokat a rendszer jobbítása érdekében.

Előnyök

Az elektronikus receptnek más előnyei is lesznek, mondta el a szóvivő: például a krónikus betegek nem kell majd egyszerre kifizessék a háromhavi gyógyszerek ellenértékét, kivehetnek annyit, amennyit akarnak, s a számítógépen pontosan nyomon követhető lesz, hogy mennyi gyógyszer maradt kiváltatlanul. Ugyanígy, ha egy patikában nem találják meg az összes felírt készítményt, kiválthatják azt, ami van, s a vénynek a többi gyógyszerre vonatkozó része attól még érvényes marad. Fontos, hogy mind a patikáknak, mind a háziorvosoknak legyen internet összeköttetésük. Amennyiben ez nem oldható meg – például kis, falusi patikák esetében - az adatok betáplálása történhet offline módban, azonban bizonyos időközönként azokat mindenképpen fel kell töltsék az internetes rendszerre is.

Elhalasztották

E hét végéig minden megyéből el kell küldeni a minisztériumhoz egy kimutatást arról, hogy mely gyógyszertáraknak nincs internetes összeköttetésük, illetve hol van telefonos internetes kapcsolat. Egyúttal a DSP és a CAS folyamatosan kell jelentse azt is, hogy hány személy számára biztosították az előírt kiképzést. Az elektronikus receptet eredetileg június elsejéig kellett volna bevezetni, azonban bizonyos működésbeli gondok miatt ez elhalasztódott. A rendszer bevezetésével megbízott SIVECO cég szakértői azt nyilatkozták, hogy a hálózatot másodpercenkénti tízezer felhasználó csatlakozására tesztelték, ami napi másfél millió receptnek felel meg, miközben az Egységes, Integrált Elektronikai Rendszer (SIUI) adatai szerint havonta országos szinten 3 -3,5 millió receptet állítanak ki.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!