ERDON Országos hírek

2012.05.22. 16:51

Tartózkodott az RMDSZ a parlamenti választási törvény módosításáról döntő végszavazáson

Egy fordulós, egyéni választókerületes, többségi választási rendszerben választanák meg a parlament tagjait: ezt tartalmazza a parlamenti választási törvény módosítása, amelyet kedden szavazott meg a Képviselőház.

Egy fordulós, egyéni választókerületes, többségi választási rendszerben választanák meg a parlament tagjait: ezt tartalmazza a parlamenti választási törvény módosítása, amelyet kedden szavazott meg a Képviselőház.A jogszabály már idén ősszel életbe lép, előírásai szerint a választókerületek nem módosulnak, viszont eltörölik az 5%-os bejutási küszöböt.

Az RMDSZ képviselői tartózkodtak a törvénymódosító indítványt szavazásakor, azt végül 180 támogató és 30 ellenző szavazattal fogadták el.

Kelemen Hunor szövetségi elnök a Képviselőház plénuma előtti felszólalásában leszögezte, a Szociál – Liberális Unió által javasolt tervezet tönkreteszi a politikai és választási rendszert. “Hiba a választási rendszer megváltoztatása néhány hónappal a választások előtt. Mégpedig egy olyan hiba, ami bumerángként fog visszavágni azok ellen, akik ezt elfogadják” - mondta az RMDSZ elnöke a szavazás előtti általános vitán, és rámutatott, a javasolt választási rendszer értelmében több százezer polgár elveszíti politikai képviseletét Románia parlamentjében. Kiemelte, a Szövetség továbbra is az arányos képviseleti választási rendszer híve, és ugyanúgy, mint 2007-ben, most sem szavazza meg a jogszabály módosítását.

A kormánypártokkal folytatott egyeztetések során a Romániai Magyar Demokrata Szövetség kedvezményes kisebbségi képviseletre tett javaslatot. Ezt a módosítást elfogadta már a tegnap a jogi szakbizottság, ami azt jelenti, hogy a nemzeti kisebbségek azokból a megyékből is jelöltet juttathatnak a parlamentbe, ahol nem nyertek ugyan egyetlen választókerületben sem, de számarányuk a helyi lakosságon belül eléri a 7 százalékot. A feltételt teljesítő kisebbségi közösségnek az a jelöltje jut mandátumhoz, aki a legtöbb voksot gyűjtötte össze, függetlenül attól, hogy a többi választókerületi vetélytársához képest hányadik helyen végzett.

Kelemen Hunor szövetségi elnök erre vonatkozóan kijelentette: "a magyar képviselet arányosságát ez a kitétel bizonyos mértékben helyreállítaná, visszahozná, figyelemre méltó gesztusnak tartom. Ez egy jó kiindulópont, de még nem elégséges. Ez jó esélyt teremt arra, hogy Kolozs, Máramaros, Arad, Brassó, és akár Temes megyében is legyen magyar képviselő, azokon a székelyföldi és partiumi megyéken kívül, ahol a magyar jelölteknek amúgy is esélyük van egyéni választókerületben az élen végezni. Azonban még mindig megoldatlan marad a Fehér megyei, Hunyad megyei, Beszterce megyei magyar szavazatoknak a sorsa” – hangsúlyozta az RMDSZ elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!