ERDON Országos hírek

2012.04.27. 12:37

Ungureanu: az ellenzék választási tőkét remél a nacionalista szónoklatoktól

Mihai Razvan Ungureanu román kormányfő szerint a határon túli románok számára kért jogok a hazai kisebbségeket is megilletik. Erről a kormánya ellen beterjesztett bizalmatlansági indítvány pénteki vitáján beszélt a román miniszterelnök a bukaresti parlamentben.

Mihai Razvan Ungureanu román kormányfő szerint a határon túli románok számára kért jogok a hazai kisebbségeket is megilletik. Erről a kormánya ellen beterjesztett bizalmatlansági indítvány pénteki vitáján beszélt a román miniszterelnök a bukaresti parlamentben.

 

A román törvényhozásban pénteken bizalmi szavazás lesz, amelynek során a törvényhozók arról döntenek, menesztik-e Mihai Razvan Ungureanu két hónapja beiktatott kormányát. A miniszterelnök a bizalmi szavazás vitáján fejtette ki álláspontját az ellene felhozott vádakról.

Az ellenzéki szociálliberális pártszövetség (USL) márciusban jelentette be, hogy bizalmatlansági indítványt terjeszt be Mihai Razvan Ungureanu kormánya ellen, amiért az úgymond "engedett a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) zsarolásának" és kormányhatározattal alapított különálló kart a magyar orvosképzés számára a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen (MOGYE). Az USL időközben két másik vádponttal is kiegészítette a két hónapja beiktatott Ungureanu kormány ellen beterjesztett bizalmatlansági indítványát.

Parlamenti válaszában Ungureanu azt mondta, hogy az ellenzék az ország stabilitását és hitelét áldozta fel egy megalapozatlan, demagóg bizalmatlansági indítvánnyal, amelyet a választási kampány eszközének tekint.

"Miért lenne elfogadhatatlan, hogy a kisebbséghez tartozó román állampolgárok nemzeti és kulturális önazonosságuk megőrzésére törekednek, miközben mi, a román állam képviseletében, ugyanezt próbáljuk elérni a határon túli román közösségek számára. Az az elfogadhatatlan, hogy egyesek választási tőkét remélnek a letűnt időket idéző nacionalista szónoklatoktól" - mondta a román miniszterelnök a MOGYE magyar karának létjogosultságát megkérdőjelező ellenzéki hangulatkeltésre utalva.

A bizalmatlansági indítványban az USL az ország ásványi kincseinek és fontos energiavállalatainak kiárusításával, és a közpénzek választási célokra való felhasználásával is megvádolta az Ungureanu-kormányt.

Ezekről a vádakról Ungureanu azt mondta: a külföldi befektetések az ország fejlődését, nem kiárusítását jelentik, másfelől az ellenzék megsértette a választópolgárokat azzal a feltételezéssel, hogy az önkormányzatoknak kiutalt forrásokkal szavazatokat lehet vásárolni.

Az Ungureanu-kabinet sorsa néhány szavazaton múlik. A bukaresti kormány fő erejét képező Demokrata Liberális Pátból (PDL) az utóbbi hetekben 10 törvényhozó állt át az ellenzékhez. A papírforma szerint az ellenzéknek most csak négy szavazat hiányzik a kormány leváltásához. A bukaresti parlament több órás vita után pénteken kora délután dönt titkos szavazással az Ungureanu-kormány sorsáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!