ERDON Országos hírek

2012.03.02. 10:57

Elfogadhatatlan Hollandia álláspontja Schengen-ügyben

Elfogadhatatlan Hollandia álláspontja Románia és Bulgária tervezett schengeni csatlakozása ügyében - jelentette ki Cristian Diaconescu román külügyminiszter.

 

A román diplomácia vezetőjével a Romania Libera című román napilap készített interjút, amelyet az újság a pénteki számában közölt.

Diaconescu szerint mind Románia, mind Bulgária teljesítette a schengeni övezethez való csatlakozásként megszabott feltételeket, ennek ellenére Hollandia egyedüli tagállamként belpolitikai okok miatt akadályt gördít a két ország elé. Diaconescu szerint a holland kifogások "általánosak és nem árnyaltak".

Romániának és Bulgáriának már egy évvel ezelőtt kellett volna csatlakoznia a schengeni övezethez az eredeti menetrend szerint. Kezdetben több európai ország kifogásokat emelt, majd Hollandia tartott ki, és vétózta meg, hogy a két balkáni ország is része lehessen a schengeni rendszernek.

A pénteken még zajló EU-csúcs első napján is napirendre került a két ország schengeni integrációjának kérdése. Az EU állam- és kormányfői felkérték a tagországok belügyminiszteri tanácsát: szeptemberben döntsön Bulgária és Románia schengeni csatlakozásáról.

 

MTI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!