ERDON Országos hírek

2012.02.21. 07:48

Szülési szabadság mindkét szülőnek

Március 1–től kezdődően Romániában egy újabb EU-s rendelkezés arra kötelezi a szülőket, hogy mindkét szülő nevelje a gyermeket.

Március 1–től kezdődően Romániában egy újabb EU-s rendelkezés arra kötelezi a szülőket, hogy mindkét szülő nevelje a gyermeket.

 

A rendelkezés gyakorlatba ültetésének fontosságát azzal magyarázzák az illetékesek, hogy az a szülő is vegye ki a részét a gyermek neveléséből, aki amúgy háttérbe szorul. Ezek szerint a törvény által biztosított egy éves szülési szabadság ideje alatt – amit az édesanya, vagy az édesapa is letölthet – egy hónapig az a szülő is kell nevelje gyermekét, aki nem kérelmezte a szülési szabadságot. A Szociális Kifizetések és Ellenőrzések Országos Ügynökségének szatmári igazgatója, Daniela Cerneşteanu telefonos érdeklődésünkre elmondta, nem lehet senkit arra kötelezni, hogy kivegye a szóban forgó egy hónapot, és otthon üljön a gyermekkel. Abban az esetben, ha valaki nem óhajt élni ezzel a lehetőséggel, úgy a gyesen lévő házastárs szülési szabadságából levonják a másik fél által le nem töltött hónapot, tehát 12 hónap helyett 11 hónapig folyósítják a gyermeknevelési segélyt. Fontos tudni, hogy a március 1–től hatályos törvényt azok esetében lehet alkalmazni, akiknek a gyermek születése előtt legkevesebb 12 hónapos munkaviszonnyal rendelkeznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!