ERDON Országos hírek

2012.02.24. 11:00

Pénz a morfium alapú gyógyszerekre

Az elmúlt napokban nagy port kavart az a híresztelés, miszerint a morfium alapú gyógyszerek elfogytak a gyógyszerlerakatokból, melynek következtében a betegek nem kapnak megfelelő kezelést.

Az elmúlt napokban nagy port kavart az a híresztelés, miszerint a morfium alapú gyógyszerek elfogytak a gyógyszerlerakatokból, melynek következtében a betegek nem kapnak megfelelő kezelést.

 

A kormány tegnapi ülésén a tartalékalapból sürgősségi rendszerben 750 ezer lejt utalt ki az Egészségügyi Minisztériumnak morfium alapú gyógyszerek vásárlására. Ezen pénzösszegből kell beszerezze az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) a daganatos betegek alapellátásához nélkülözhetetlen készítményeket, nyilatkozta a kormány sajtószóvivője, Dan Suciu. Erre az intézkedésre azért volt szükség, mert az ország gyógyszertáraiban már nem lehet morfium alapú gyógyszereket találni, mivel a beszállító cég átszervezés alatt áll. Vasile Cepoi, az egészségügyi minisztérium államtitkára elmondta, a minisztérium tartalék raktárában van morfium alapú kezelőanyag, ám azok injekció formájában adhatóak csak be. A beszállító vállalat a minisztérium közbenjárására elkezdte a gyógyszer beszállítását hazánkba, így remélhetőleg két napon belül megoldódik a daganatos betegek gyógyszerellátás. Mindeközben a kormányfő, Mihai Răzvan Ungureanu azt kérte az egészségügy minisztériumtól, hogy egy héten belül készítsenek egy olyan listát, melyen minden olyan gyógyszer szerepeljen, mely vészhelyzetben elengedhetetlen. A morfium alapú gyógyszerek hiánya több tízezer személyt érint hazánkban, Szatmár megyében tavaly 1083 daganatos beteg kezeltetését finanszírozta a Szatmár Megyei Egészségbiztosítási Pénztár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!