ERDON Országos hírek

2012.02.28. 14:15

Akkreditálták a Sapientiát

Elfogadta ma a Képviselőház a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem akkreditációjára vonatkozó törvénytervezetet, tudatta lapunkkal Pető Csilla RMDSZ-párti parlamenti képviselő.

Elfogadta ma a Képviselőház a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem akkreditációjára vonatkozó törvénytervezetet, tudatta lapunkkal Pető Csilla RMDSZ-párti parlamenti képviselő.

 

Ez egy jelentős eredmény a felsőfokú anyanyelvi oktatás szempontjából, melyet hosszas folyamat előzött meg: szükséges volt a működési engedély megszerzése, továbbá az, hogy legalább három éven kersztül a hallgatók 51 százaléka átmenő jegyet kapjon az államvizsgán, s csak miután ez teljesítve volt, indulhatott el az akkreditáció folyamata. „Kötő József alelnöknek, Farkas Annának, valamint jómagamnak sikerült kilobbiznunk, hogy a Képviselőház tanügyi szakbizottsága megszavazta, s ma került a plénum elé, ahol 161 igen szavazattal, hét tartózkodás és 3 ellenszavazat mellett ment át” - mondta a képviselőasszony.

 

Elismerés

 

Mint megtudtuk, ezt követően az államelnök jóváhagyása szükséges, s miután az erről szóló törvény megjelent a Hivatalos Közlönyben, az intézményt teljes jogú felsőoktatási intézményként ismerik el, azaz joga lesz többek között államvizsgát szervezni és a román állam is támogathatja.

A kormány tavaly szeptemberben fogadta el az intézmény akkreditációjára vonatkozó törvénytervezetet, egy évvel azt követően, hogy a Romániai Felsőoktatás Minőségét Ellenőrző Bizottság (ARACIS) 2010 júliusában jóváhagyta a Sapientia intézményes akkreditációját, derül ki az RMDSZ lapunkhoz továbbított közleményéből. A szenátus plénuma tavaly, december 6-án döntött jelentős többségi szavazattal a Sapientia Egyetem akkreditálása mellett.

A Sapientia EMTE 2001-ben nyitotta meg kapuit a magyar kormány támogatásával, s Kolozsváron, Marosvásárhelyen és Csíkszeredában is vannak karai.

„Az RMDSZ számára kiemelten fontos az önálló, magyar nyelvű tanintézet akkreditálása. Az erdélyi magyar közösség számára egy olyan intézményt sikerült hivatalosan elfogadottá tennünk, amely hosszú évtizedekre meghatározza sorsunk és jövőnk alakulását” - nyilatkozta mindezzel kapcsolatban Kelemen Hunor szövetségi elnök, aki tavaly, Marosvásárhelyen már kijelentette, hogy 2012-ben a tavaszi ülésszak során az RMDSZ elfogadtatja az intézmény akkreditációját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!