ERDON Országos hírek

2012.02.19. 18:44

A lakások 6%-a biztosított

A hazánkban található ingatlanok mindössze hat százalékára kötöttek a tulajdonosok kötelező lakásbiztosítást, derül ki a Katasztrófaellenes Biztosítási Csoport (PAID) adataiból.

A hazánkban található ingatlanok mindössze hat százalékára kötöttek a tulajdonosok kötelező lakásbiztosítást, derül ki a Katasztrófaellenes Biztosítási Csoport (PAID) adataiból.

 

A Katasztrófaellenes Biztosítási Csoport (PAID) által közölt adatokból kiderül, hogy a hazánkban található ingatlanok mindössze hat százalékára kötöttek tulajdonosaik kötelező lakásbiztosítást. A vidéki lakások 3,4 százaléka, míg a városi lakások 2,6 százaléka biztosított, áll a PAID közleményében. Marius Bulugea, a PAID vezetője azt nyilatkozta, hogy az adatok ismeretében a hó, illetve az esetleges árvizek által okozott károk következtében a biztosítótársaságok nem kellesz túl nagy összeget kifizessenek. Hazánkban 8,4 millió ingatlan található, az Országos Statisztikai Hivatal állítása szerint, melyek közül 2012. január 31-én 508 252 ingatlan volt biztosítva a természeti katasztrófák ellen. Marius Bulugea tájékoztatásából kiderül, hogy 2010-2011-ben összesen 50 kártérítést fizettek a biztosítók, 349 000 lej összértékben. Az idei év januárjában 10 esetben fizettek kártérítést 19 600 lej értékben. Bulugea felhívja az ingatlantulajdonosok figyelmét arra, hogy a 2008/260. számú törvény értelmében kötelező biztosítást kötni földrengések, földcsuszamlások és árvizek ellen. Az évi biztosítási összeg 10 euró (B kategóriájú, deszkából vagy agyagból épített házak esetében), illetve 20 euró (A típusú, azaz betonból vagy téglából készült ingatlanoknál). A biztosítás megkötésének elmulasztása esetén a bírság 100 és 500 lej között van, ám Szatmár megyében eddig senkit nem bírságoltak meg a biztosítás mellőzése miatt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!