ERDON Országos hírek

2011.11.30. 17:52

Már csak tűzbiztos cigarettát árusíthatnak Romániában

A legtöbb erdélyi és partiumi megyében zökkenőmentesen zajlott az átállás, már csak az új típusú, magától kialvó cigarettát árusítják – derül ki a Krónika című romániai napilap összeállításából. Az Európai Unió új, cigarettára vonatkozó biztonsági szabályát november 18-án vezették be Romániában.

A romániai fogyasztóvédelmi hivatal már februárban tájékoztatást adott ki arról, hogy a régi típusú „fékezetlen égésű” cigarettáknak novemberig el kell tűnniük a polcokról.

A fogyasztóvédők az utóbbi napokban elkezdték ellenőrizni a szabály betartását. Speciális lámpával világítják meg az kialvó cigarettát a nem kialvótól, mivel szabad szemmel nem látszik a különbség, illetve a kartonokon és a dobozokon sincsen megkülönböztető jelzés.

A gyártók 3000 lej (220 ezer forint), a viszonteladók pedig 700–7000 lej (51-510 ezer forint) közötti bírságot kaphatnak, ha nem tartják be a szabályokat. A raktáron talált, nem szabályszerű cigarettákat elkobozzák és bezúzzák.

A Krónika körképet készített arról, hogy a magyarlakta megyékben rendben megtörtént-e az átállás. Ebből kiderül, hogy Szatmár megyében – bár a cigaretták miatt a fogyasztóvédelmi hatóság már büntetett is – a boltosok egy része nincs tisztában a dohányárukra vonatkozó új szabályzattal. Ugyanakkor Hargita, Kovászna és Maros megyében már csak biztonsági cigarettát árulnak.

Az Egyesült Államokban, Kanadában, Ausztráliában már tavaly április óta forgalmazzák a füstölnivalót, míg az uniós tagországok közül elsőként Finnországban vezették be – itt azóta 43 százalékkal csökkent a cigaretta által okozott tűzesetekből származó halálos balesetek száma.

A csökkentett gyúlékonyságú cigaretták papírján két vagy három égésgátló gyűrűt hoznak létre, és ha a dohányzó nem szívja a cigarettát, meggátolja a papír továbbégését, így a parázs nem ég el a szűrőig, mert az első gyűrűnél kialszik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!