ERDON Országos hírek

2011.08.29. 12:52

Fűtéstámogatás csak a rászorultaknak

A munkaügyi miniszter bejelentette: az idén csak azoknak nyújt a kormány állami fűtéstámogatást, akik valóban rászorulnak. Az önkormányzatokra bízzák, hogy adnak-e segélyeket vagy sem.

A munkaügyi miniszter bejelentette: az idén csak azoknak nyújt a kormány állami fűtéstámogatást, akik valóban rászorulnak. Az önkormányzatokra bízzák, hogy adnak-e segélyeket vagy sem.

 

Sebastian Lăzăroiu munkaügyi miniszter vasárnap azt nyilatkozta: a fűtési támogatás kedvezményezettjeinek száma emelkedni fog, a plafonértéket is emelik, és a helyhatóságok döntik majd el, hogy a segélyeket a jelenleg meghatározott értékben fogják-e folyosítani vagy sem. Kifejtette: a kormány megszünteti a 350 millió lejes állami támogatást, és csak azt a 120 millió lejes szubvenciót tartja meg, mely a veszélyeztetettebb helyzetben lévő személyeknek járó fűtéstámogatást jelenti. Hozzátette viszont: nem tudja garantálni azt, hogy ezen személyek ugyanannyit fognak fizetni, mint tavaly, hiszen a helyhatóságok döntik el, hogy a jelenleg meghatározott értékben fogják-e folyosítani vagy sem a továbbiakban is a támogatásokat, és különben is, már nincsenek arra kötelezve az önkormányzatok, hogy szubvenciókat adjanak. A tárcavezető arra is felhívta a figyelmet: a 2011/2012-es fűtési szezonban csupán a veszélyeztetett fogyasztók részesülnek majd támogatásban, ami azt jelenti, hogy a hőerőművek szolgáltatásait igénybe vevő 1,4 millió család közül 330 ezer kap majd támogatást az idén, ami növekedést jelent a tavalyi 200 ezer kedvezményezett családhoz képest.

Szintén újdonságnak számít, hogy a plafonérték is emelkedik. Így például míg tavaly azok a családok, ahol az egy főre eső átlagjövedelem nem haladta meg a 615 lejt, 10 százalékos szubvencióban részesültek, az idén a 615-786 lej átlagjövedelmű családok 5 százalékos támogatást kapnak. Ugyanakkor csak az egyedülálló személyek esetében ez a plafonérték 1082 lej lesz, a támogatás pedig a számla 10 százalékát fogja kitenni. Lăzăroiu azt is megjegyezte: a szaktárca 345 millió lejt, a helyhatóságok pedig 370 millió lejt kellene kiutaljanak erre a célra, ez azonban csak akkor történhet meg, ha a „sérülékeny” fogyasztók nem fizetnek nagyobb fűtésszámlát, mint tavaly. A „sérülékenységet” amúgy a jövedelmek, illetve a háztartásban található javak alapján állapítják meg. Úgy fogalmazott: tavaly télen valamennyi román állampolgár kapott 750 lejes fűtéstámogatást az állami és a helyi költségvetésből, függetlenül attól, hogy gazdag-e vagy sem, az idéntől kezdve viszont csak a valóban rászorultak részesülnek ebben.

Változtatnak a szabályokon

A miniszter azt is közölte: a szubvenciók odaitélési szabályzatán is változtatnak, vagyis az önkormányzatoknál benyújtott kérelmek 60 százalékát fogja véletlenszerűen ellenőrizni a tárca, az eddigi 3 százalék helyett. A politikus egyébként azt javasolta a polgármesteri hivataloknak: szüntessék meg a fűtési támogatásokat és inkább a szegényeknek adják az erre fordított pénzt.

Korábban Emil Boc miniszterelnök arról beszélt: a helyhatóságok alkalmazhatják a kormánypolitikát abban az értelemben, hogy csupán a „szerény jövedelmű” személyeknek adnak fűtéstámogatást, de úgy is dönthetnek, hogy megkülönböztetés nélkül támogatják a tömbházakban élőket, a lakrész székhelyű cégeket és a kis jövedelmű családokat. Hangsúlyozta azonban, hogy a kormány úgy határozott: az állami fűtéstámogatás az idén csak azoknak járjon, akik valóban rászorulnak erre, és „nem mindenkinek”.

A fentebb jelzett módosításokról valószínűleg a következő ülésén fog rendeletet kibocsátani a kormány.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!