ERDON Országos hírek

2011.08.10. 16:00

Csökkenhetnek az árak

A Román Nemzeti Bank 5,1 százalékról 4,6 százalékra csökkentette idei inflációs prognózisát, melynek következtében tovább csökkenhet az idei esztendőben az alapélelmiszerek ára.

A Román Nemzeti Bank 5,1 százalékról 4,6 százalékra csökkentette idei inflációs prognózisát, melynek következtében tovább csökkenhet az idei esztendőben az alapélelmiszerek ára.

 

Mugur Isărescu, a Román Nemzeti Bank kormányzója bejelentett, hogy 5,1 százalékról 4,6 százalékra csökkentette idei inflációs prognózisát a Jegybank. A központi bank emellett a jövő évi inflációs előrejelzésén is változtatott, a prognózis szerint ugyanis 3,6 százalék helyett 3,5 százalékos pénzgyengülés várható. A szakemberek azt jósolják, hogy az inflációs ráta idén szeptemberben akár már 5 százalék alá csökkenhet, ezt követően viszont év végéig stagnálni fog. Idén júniusban a májusi 8,4 százalékról 7,9 százalékra csökkent az inflációs ráta. A kormányzó megítélése szerint a változtatásban nagy szerepe van az élelmiszerárak csökkenésének, melyek az elkövetkező időszakban tovább csökkennek majd. Isărescu azt is elmondta, hogy az inflációs előrejelzés az energia, kőolaj és gyümölcsök árainak emelkedése miatt volt 5,1 százalékban meghatározva, azonban az élelmiszerárak folyamatos csökkenése javított az előrejelzéseken. A Jegybank kormányzója úgy látja, hogy az élelmiszerárak 2011 elején azért nőttek, mert a hatóságok túlzottan nagy hangsúlyt fektettek az élelmiszeripari termékek adózására, az év második felében ez a folyamat normalizálódott, mely az árak csökkenésében is megnyilvánult, ugyanakkor a jelek szerint az alapélelmiszerek ára az elkövetkezőkben tovább csökken majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!