ERDON Országos hírek

2011.08.08. 17:01

Az RMDSZ a biztosítót is akarja

A szövetség szerint akkor enyhülnének valamelyest a hazai egészségügy gondjai, ha a minisztérium és az egészségbiztosítási pénztárt is ugyanaz a párt, jelen esetben az RMDSZ vezetné.

A szövetség szerint akkor enyhülnének valamelyest a hazai egészségügy gondjai, ha a minisztérium és az egészségbiztosítási pénztárt is ugyanaz a párt, jelen esetben az RMDSZ vezetné.

A Bihar megyei RMDSZ hivatalosan is dr. Ritli Lászlót jelölte egészségügyminiszternek a leköszönt Cseke Attila helyére. Az RMDSZ és a fő kormányzó erő Demokrata-Liberális Párt (PD-L) hétfőn koalíciós tárgyalásokat folytatott, melyen szó esett az egészségügyminisztérium helyzetéről is. Az ott elhangzottakról kérdeztük Biró Rozáliát, az RMDSZ Szövetségi Képviselő Tanácsának elnökét, aki elárulta, hogy az ülésen ebben a kérdésben semmilyen konkrét döntés nem született, de Emil Boc miniszterelnök leszögezte, hogy ez az RMDSZ tárcája, ezért a szövetség kell javaslatot tegyen a miniszter személyére, lehetőleg Cseke Attila interimátusának lejárta előt.

Egységes politikai irányítást

„Az RMDSZ állásopntja az, hogy minél, gyorsabban kell jelölni valakit a miniszteri funkcióra, mert igen komoly problémákkal küzd a minisztérium. Én is aláhúztam annak fontosságát, hogy az alapvető problémákat kell megoldani, ami miatt a miniszter lemondott” - fogalmazott Biró Rozália, hozzátéve, hogy szükség van az egészségügy komolyabb finanszírozására, elvárják például a pénzügyminisztérium anyagi hozzájárulását a szülészetek felújítását célzó programhoz. „A mininisztérium gondjai továbbá akkor enhyülnénk, ha radikális átszervezések történnének, például ha a biztosítót bevonnnák a minisztérium hatáskörébe, vagy ha a biztosító elnökének funkcióját is az RMDSZ kapná meg, mert akkor egységesen lehetne irányítani az egészségügyet” - fejtette ki Biró Rozália. A politikustól megtudtuk, hogy Emil Boc az RMDSZ-nek ez utóbbi felvetését megfontolás tárgyává teszi a következő napokban. Arra a kérdésünkre, hogy mekkora esély van arra, hogy az RMDSZ országos vezetése elfogadja Ritli László jelölését, Biró Rozália elárulta: „a Bihar megyei RMDSZ jelöltje megfelelő jelölt, és nekünk azért kell kardoskodnunk, hogy az általunk megnevezett személy töltse be a tisztséget. Politikai megegyezés a szövetségen belül nincs arról, hogy mely minisztériumokra mely megyei szervezetek jelölhetnek személyeket, de az RMDSZ országos vezetősége mindig annak függvényében döntött, hogy a régiók megfelelően legyenek reprezentálva minisztériumi szinten. Ha most nem a mi jelöltünk töltené be a miniszteri tisztséget, akkor ez az egyensúly csorbulna” - magyarázta Biró Rozália.

Mindent jobbítani kell

Ritli László oldalunknak válaszolva elmondta, hogy annak ellenére elvállalná a miniszterséget, hogy tisztában van az egészségögyi rendszer alulfinanszírozásával. Arra a kérdésünkre, hogy melyik szektor igényel sürgős reformot, Ritli László kijelentette, hogy javítani kell az ellátás minőségén, vagyis a miőségi elvárásokat standardizálni kell, továbbá nagyobb fegyelemre van szükség az egészségügyben. Mint Ritli elárulta, a hazai egészségügy jelenleg nem tud mindent diagniosztizálni, ezért kénytelenek a betegeket ilyen esetekben külföldre küldeni. „Szinte nem is tudok olyan területet említeni, ahol nem kell javítani a rendszert” - fogalmazott Ritli. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy milyen álláspontot képvisel az egészségügyminisztérium és az országos egészségbiztosítási pénztár viszonyát illetően. Ritli László ennek kapcsán leszögezte, hogy azokban az országokban, ahol betartják a játékszabályokat, ott működhet autonóm módon a biztosító, de Romániában ez a rendszer nem működhet. Ritli László véleménye szerint annak az intézménynek, amely az egészségügyet felügyeli, befolyása kell legyen a rendszert működtető mechanizmusokra is, és ez Romániára különösképpen érvényes, hiszen az egészségügyi rendszerre fordított összegek nyolcvan százalékát az egészségbiztosító kezeli.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!