ERDON Országos hírek

2011.07.20. 17:02

RECULTIVATUR projekt – vallási értékeink megőrzése, a vallási turizmus fejlesztése

Sajtótájékoztatón mutatta be Hargita Megye Tanácsa vallási értékeinek megőrzésére, a vallási turizmus fejlesztésére irányuló európai uniós támogatással megvalósuló projektjét Borboly Csaba tanácselnök és Kelemen Gábor, a fejlesztési igazgatóság munkatársa július 20-án a megyeházán.

A 12 nemzetközi partner bevonásával 2011–2013 között megvalósuló projekt finanszírozója az Európai Unió a Délkelet-Európai Transznacionális Együttműködési Programján (South-East Europe – SEE) keresztül. A projekt teljes költségvetése 3 020 000 euró, amelyből Hargita Megye Tanácsa része 230 000 euró. A projekt vezetőpartnere a magyarországi Közép-Pannon Regionális Fejlesztési Zrt.

A sajtótájékoztatón Borboly Csaba elmondta, megyénk vallási értékei, a nagy potenciált magában rejtő vallási turizmus nincs kellőképpen kihasználva, ezért ennek fejlesztése a megye turisztikai stratégiájának kiemelkedő részét képezi.

– Nemcsak a védett övezetek, műemlékek, szép földrajzi tájak, borvizek, de a vallási helyek is rendkívül fontos részét képezik turisztikai kínálatunknak, amelyet fontos megismertetni a régióba látogatókkal. Ennek részeként támogatjuk a Mária Út kiépítését Erdélyben, amelyet konferenciák, zarándoklatok finanszírozása mellett Hargita Megye Tanácsa a Mária Út Erdélyi koordinátorának alkalmazásával is támogat. Ezt egészíti ki a RECULTIVATUR elnevezésű nemzetközi együttműködéssel megvalósuló projektünk – ismertette a tanácselnök.

Kelemen Gábor bemutatta a projekt részleteit, amelynek fő célja a vallási-kulturális értékek integrálása a városi központok, településhálózatok és a kapcsolódó vidéki területek fejlesztési gyakorlatába. A projekt célkitűzései között a nemzetközi partnerek közötti tudásátadás, hálózatszervezés, beruházások előkészítése szerepel. Kelemen elmondta: „rendkívül sok olyan vallási értékkel rendelkezünk, amelyek nincsenek reflektorfényben, nincsenek eléggé bemutatva. Ezen értékek tudatosítása, a döntéshozók fejlesztési programokról szóló döntéseibe való beépítése nagyon fontos. Ennek első lépése, hogy mi magunk ismerjük meg az örökségünket a maga teljességében. További cél a meglévő infrastruktúra hálózatba szervezése, munkahelyek generálása”.

A projekt tevékenységének részeként egy nemzetközi szakembercsoport szisztematikus felmérést készít, amely alapján egy térképet állítanak össze, valamint azonosítják a célcsoportokat és az érintetteket. A projekt tartalmaz egy helyi vallásturizmus fejlesztési ügynökség létrehozására irányuló kísérleti megvalósítást is, amelynek feladatai között fiatalok képzése, vallási-turisztikai ajánlatok kidolgozása, nemzetközi népszerűsítés és európai kulturális utakhoz való kapcsolódás szerepel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!