ERDON Országos hírek

2011.07.14. 08:59

Biztosítás: nyugalom, van idő

Egyre többen érdeklődnek és aggódnak a kötelező lakásbiztosítás kapcsán. De nem kell.

Egyre többen érdeklődnek és aggódnak a kötelező lakásbiztosítás kapcsán. De nem kell.

 

 

Elvileg itt van a kötelező lakásbiztosítások megkötésének határideje, gyakorlatban azonban nincs. Tehát aggodalomra semmi okuk azoknak, akik még nem kötötték meg ezt a biztosítást. Nem büntethetik ugyanis azokat, akik július 15-ig nem kötik meg a szerződést. Megerősítette ezt tegnap Lakatos Péter parlamenti képviselő is, aki a témakör egyik részese törvényhozói oldalról. A politikus elmondta: nincs ok pánikra, július 15. után nem fog semmilyen szankció életbe lépni. Ugyanis a jogszabályi keretek szerint egy évig pénzbírságot nem róhatnak ki a polgármesteri hivatalok. A kötelező lakásbiztosítás bevezetésének határidejét már többször kitolták. A vonatkozó jogszabály augusztus 6-án lép érvénybe, ezért van az, hogy 2012. augusztus 6-ig nem büntethetnek az önkormányzatok. Lakatos hozzátette: mivel a kötelező biztosítás olyan károkra szól, amelyek bekövetkezte térségünkben kevésbé valószínű (pl. földrengés), érdemesebb körülnézni a biztosítási piacon, s egy megfelelőbb biztosítást választani, még akkor is, ha az drágább. Egyébként aki már rendelkezik ilyen jellegű biztosítással, annak a törvény életbe lépése után sem kell újabbat kötnie.

Ami a kötelező lakásbiztosítás részleteit illeti, annak összege általában évi 10–20 euró, lakástípustól függően. Azokkal lehet leszerződni, amely cégek tagjai a Katasztrófa Elleni Biztosítási Csoportnak (ez mintegy 10–12 céget jelent), ugyanakkor brókercégeknél is megköthető a szerződés.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!