ERDON Országos hírek

2011.06.14. 13:37

Változások a keretszerződésben

<p>Mindent összevetve nincs sok okuk az elégedettségre a háziorvosoknak az új keretszerződést illetően, válaszolt kérdésünkre dr. Ilyés Károly, a háziorvosok egyesületének helyi alelnöke.</p>

Nem nőtt a háziorvosok jövedelmének kiszámításához szükséges pontérték az új keretszerződés szerint, melyről immár egyezség született a háziorvosok és az egészségbiztosítási pénztár között, tudatta dr. Ilyés Károly nagybáródi háziorvos, a Háziorvosok Egyesületének Bihar megyei alelnöke.

Garantált érték

Annyit viszont sikerült elérni, hogy az állam garantálja a minimális pontértéket – ez nyújt mégis némi biztonságot a háziorvosoknak. A pontérték egyébként 2008-ban volt a legmagasabb, azóta folyamatosan csökkent. Jelenleg az egészségügyi költségvetés összegéből mindössze 5,2% jut az elsődleges orvosi ellátásra, valójában soha nem volt még ennyire kicsi ez az arány. A Nemzetközi Valutaalap által előírtak szerint két év múlva el kell érnie a 9, öt év múlva pedig 15 százalékot.

Azt sem sikerült elérniük a háziorvosok érdekképviseleteinek, hogy ne mindössze napi húsz konzultációt fizessen a pénztár a háziorvosoknak. Jobb lett volna, ha egy havi átlagot írnak elő, mivel igen nehéz elérni hogy egy napra ne jusson több mint húsz beteg. Faluhelyen különösen az, hiszen itt minden betegséggel először a háziorvoshoz fordulnak a lakosok, mivel a kórházi ügyelet messzebb van, több tehát az előre nem látható eset.

Havi kivizsgálás

Alapjában véve előjegyzéssel dolgoznak, de a sürgős eseteket előreveszik. „Ősszel, télen, egy egy hűléses járvány idején naponta negyvenen is jelentkezhetnek, nem lesz könnyű” - mondta dr. Ilyés Károly. Azt sem sikerült kiharcolniuk, hogy a főorvosok 20%-kal többet kepjanak a konzultációkért is, ne csak a hozzájuk feliratkozottak száma után (a háziorvosok jövedelmében jelenleg fele-fele arányban számít a konzultációk, illetve a feliratkozottak száma). Elérték viszont, hogy a legtöbb krónikus betegség esetén havonta vizsgálhassák meg pácienseiket. Az eredeti változat szerint például a magas vérnyomásban szenvedők kivizsgálását csak háromhavonta egyszer fizette a pénztár. A gyógyszereket pedig felírhatják tetszés szerint 1, 2, vagy akár három hónapra, közölte a háziorvos.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!