ERDON Országos hírek

2011.05.24. 13:38

Nem közelednek az álláspontok

<p>Június 1-jén életbe kellene lépjen az új háziorvosi ellátási keretszerződés, de a családorvosok nem hajlandóak azt a tervezett formájában aláírni.</p>

A háziorvosok által emelt kifogásokat ifjú Balogh Árpád fogalmazta meg oldalunk megkeresésére válaszolva:  „Egyelőre nem tudunk semmit. Sem a hivatalos közlönyben, sem a háziorvosi portálon nem jelent meg semmi a keretszerződés alkalmazási normáiról. A családorvosi rendszer finanszírozása folyamatosan csökken.
Most az egészségügy 3,6 százalékot kapott a költségvetésből, ebből 5 százalék jut a háziorvosoknak. A  mi szempontunkból nem jó, hogy ennyire elhúzódik ez a vita, mert az árak emelkednek, és még a kétezer beteggel rendelkező rendelők is a csőd szélén állnak, és az új feltételek mellett a kisebbek biztos, hogy nem fogják tudni fenntartani magukat” – mondta.

Két évre nem

Ilyés Károly a Bihar Megyei Családorvosok Szövetségének alelnöke elmondta, hogy a május 14-én Sinaian lezajlott országos tanácskozáson a családorvosok szövetsége úgy döntött, hogy nem írják alá két évre a keretszerződést, mely kimondja azt, hogy maximizálják a gyógyszerkiírás havi értékét, illetve a szerződésben nincs megszabva a páciensek után járó pontérték. „Ha az új szerződés kis pontértéket állapít meg, akkor számításaink szerint minden családorvosnak a felére csökken a jövedelme. Ha ehhez hozzátesszük az inflációt, akkor nagyon nehezen fogunk boldogulni.” Ilyés Károly is elmondta, hogy az új keretszerződés megjelent a Hivatalos Közlönyben, de az alkalmazási normák még nem ismeretesek. Az alelnök elmondta, hogy közeleg a június 1-i határidő, de a biztosító és a családorvosok álláspotja eddig egy jottányit sem közeledett. Ilyés Károly hangsúlyozta: véleménye szerint a családorvosok még abba is belemennének, hogy az idei évre aláírják az új szerződést, bár a páciensek után járó pontérték tervezett felére csökkentése továbbra sem elfogadható számunkra. „Már csak azért sem írjuk alá két évre a keretszerződést, mert a jövő évi büdzsé nincs elfogadva, biankóba szerződéseket aláírni pedig nem korrekt dolog. A decemberben kiadott törvényt is meg kéne változtani, hiszen az azt is tartalmazza, hogy ha a biztosító megbünteti valamilyen indokból a háziorvost , és ha a ő fellebbez a döntés ellen, akkor arra az időre, amíg a fellebbezés elbírálása tart, a biztosító nem ad finanszírozást, még akkor sem, ha dolgozik a háziorvos. Ilyet az állam a saját  cégeivel sem tesz meg.”

Huzavona

Rácz Éva az egészségügyminisztérum miniszteri tanácsosa a fennálló helyzettel kapcsolatban kifejtette: a minisztérium azt szeretné, ha az új keretszerződés június 1-től életbe lépne. Mint mondta, nem a szaktárca hatáskörébe tartozik tárgyalni a háziorvosokkal, de emlékeztetett arra, hogy a tavaly is Cseke Attila egészségügyi miniszter nyomására ültek tárgyalóasztalhoz a biztosító és a háziorosok képviselői. Rácz Éva felhívta a figyelmet arra, hogy a családorvosok nem hivatkozhatnak arra, hogy nem ismerik a keretszerződés alkalmazási normáit, hiszen az március óta megtekinthető az egészségbiztosító honlapján (www.casan.ro) legislatie menüpont, proiecte legislative almenüpont). Rácz Éva kifejtette, hogy a két éves keretszerződés éppen a tervezhetőséget biztosítja, míg abban nincs logika, hogy minden évben újratárgyalják a keretszerződés feltételeit. A miniszteri tanácsos kifejtette, hogy az új keretszerződés rögzíti azt, hogy milyen szolgáltatásért kapnak pénzt a háziorvosok, azt viszont elismerte, hogy a szerződés pénzügyi része költségvetés-függő, és azt még nem lehet tudni, hogy a szolgáltatásokért pontosan mennyi pénzt kapnak majd az orvosok. „A háziorvosok minden évben eljtsszák ezt a huzavonát a keretszerződés ürügyén,  aminek a páciensek isszák meg a levét. De bizakodásra adhat okot az, hogy a háziorvosok eddig minden évben kiegyeztek a biztosítóval” - fogalmazott a miniszteri tanácsos, hozzátéve, hogy amennyiben a háziorvosok mégsem írják alá a keretszerződést, akkor feladataikat a járóbeteg-rendelők veszik majd át.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!