ERDON Országos hírek

2011.03.10. 13:34

Kórházakból idősotthonok

<p>A kormány szerdán jóváhagyta azt az országos programot, melynek során 67 kórházat alakítanak idősotthonná, tájékoztat a Mediafax hírügynökség.</p>

Az egészségügyminisztérium által kezdeményezett programot a helyi és megyei közigazgatásoknak kell gyakorlatba ültetniük, ugyanis az ő fennhatóságuk alatt lévő egészségügyi intézményekről van szó. A 67 érintett kórházban 677 orvos és 2.085 asszisztens dolgozik. Cseke Attila egészségügyminiszter szerint egyikük sem fog állás nélkül maradni, egy részük az újonnan létrejött idősotthonban fog dolgozni, egy részüket pedig áthelyezik más egészségügyi intézményekhez. Amennyiben az illetékesek nem teszik meg a szükséges lépéseket, az egészségügyminisztérium megszűnteti ezeknek a létesítményeknek a finanszírozását.

A munkaügyi minisztérium adatai szerint jelenleg 130 idősotthon működik országszerte, egyeseket önkormányzatok, másokat civil szervezetek, illetve alapítványok tartanak fenn. Ezek összesen 7.154 helyet biztosítanak, s további 4.180 idős ember jelenleg várakozólistán van. A kórházak átalakítása során mintegy 4.190 hely létesülne idősek számára.

Az érintett települések polgármesterei március végéig kell felirassák a kórházakat az átalalkítást célzó programba, s a minisztérium április elsejétől nyújt pénztámogatást ezeknek az intézményeknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!