ERDON Országos hírek

2011.02.21. 13:48

Kevesebb szociális juttatás

<p>A román kormány azt tervezi, hogy csökkenti a szociális szolgáltatások számát. Ugyanakkor egységes programokba tömörítené a különböző juttatásokat és jobban ellenőrizné a rászorultakat.</p>

A román kormány azt tervezi, hogy csökkenti a szociális szolgáltatások és ezek kedvezményezettjeinek számát, és a segélyeket a gyermekek iskolai eredményeitől, illetve attól teszi függővé, hogy a munkanélküli szülők milyen erőfeszítéseket tesznek az álláskeresés terén. Ugyanakkor meghatároznak egy plafonértéket is, melyen felül a rászoruló egyének vagy családok nem kaphatnak több szociális segélyt. Ez esetben figyelembe veszik, hogy hány tagú az illető család, milyen anyagi ráfordítást igényel a napi életszükségleteknek a kielégítése, illetve a gondozott személyeknek az ellátása. Szintén tervezik, hogy legkésőbb 2013 januárjáig egyetlen programba tömörítik a családoknak járó kiegészítő juttatást, a csonka családoknak járó segélyt, a garantált minimálbért és fűtéssegélyt, melyeknek az odaitélését a fentebb felsorolt kritériumoknak a teljesítésétől tennék függővé.

Közös programok

A fogyatékkal élő személyeknek járó juttatásokat is egy közös programba egyesítenék, melynek szintje annak függvényében változna, hogy milyen súlyos a fogyaték, illetve a rászorulónak melyek a speciális igényei. A javaslat értelmében 2013 július 1-ig bevezetik, hogy a munkaképes kedvezményezettek csak abban az esetben kapjanak továbbra is segélyt, ha részt vesznek a szociális munkások által relevánsnak megitélt programokban. Legkésőbb 2012 júniusáig ugyanakkor arra is kötelezik a rászorultakat, hogy a szociális munkások által javasolt szolgáltatásokat igénybe vegyék. Idén áprilisig meghatározzák azokat a módszerekkel, melyek révén a leghatékonyabban tudják ellenőrizni, hogy a haszonélvezők valóban rászorulnak-e a segélyre, júniusig pedig egységes formanyomtatványokat vezetnek be a segélyek igénylésére.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!